Direct naar artikelinhoud
Arrestatie Assange

Assange moet 860.000 euro gerechtskosten betalen in Zweden

WikiLeaks-oprichter Julian Assange werd gisteren opgepakt en afgevoerd in een politiecombi.Beeld REUTERS

Daags na zijn arrestatie heeft Wikileaks-oprichter Julian Assange opnieuw een tegenslag te verwerken gekregen. De 47-jarige Australiër moet in Zweden zowat 9 miljoen kronen (860.000 euro) aan gerechtskosten betalen. Het Zweedse hooggerechtshof heeft een vraag van Assange voor een tegemoetkoming van de overheid voor die kosten afgewezen. 

Zijn Zweedse advocaat, Per E Samuelson, die al enkele weken geen contact meer heeft met Assange, heeft het nieuws gemeld aan Wikileaks. De kosten hebben betrekking op juridisch werk en hoorzittingen in de rechtbank in verband met een zaak in Zweden: Assange werd door een vrouw beschuldigd van verkrachting tijdens een bezoek in het land in 2010, maar de zaak werd in mei 2017 geseponeerd. 

Samuelson werd naar eigen zeggen donderdag “in het midden van de mediastorm” ingelicht over de beslissing van het hooggerechtshof om niet tussen te komen in de kosten. Eerder hadden ook al twee lagere rechtbanken een compensatieverzoek afgewezen.

Toen in Zweden in juli 2012 een aanhoudingsbevel werd uitgevaardigd, zocht de Australiër die intussen in Groot-Brittannië was, zijn toevlucht in de Ecuadoraanse ambassade in Londen, waar hij asiel kreeg. Hoewel de zaak al in 2017 geseponeerd werd, gaven de Britten aan dat ze hem toch zouden aanhouden omdat hij door zijn vlucht naar de ambassade de wet zou hebben overtreden. Assange bleef waar hij was, vooral uit vrees dat de Britten hem zouden uitleveren aan de Verenigde Staten, die hem willen berechten voor de publicatie van honderdduizenden geheime documenten over onder meer operaties in Irak en Afghanistan via WikiLeaks.

Donderdag werd de 47-jarige Assange uiteindelijk door de politie opgepakt in de Ecuadoraanse ambassade in Londen. Hij werd meteen door de rechtbank van Westminster schuldig bevonden aan het schenden van de voorwaarden van zijn voorwaardelijke invrijheidsstelling Een hoorzitting over zijn uitlevering naar de VS zal op 2 mei plaatsvinden. Daar riskeert Assange vijf jaar cel voor computerinbraak.

Lees ook: Waar de VS Assange uiteindelijk op konden pakken en waarom het zo lang duurde

Eerder vandaag raakte ook bekend dat een vermeende handlanger van Assange donderdag gearresteerd is in Ecuador. De arrestatie gebeurde enkele uren nadat het Zuid-Amerikaanse land Assange uit de ambassade in Londen had gezet.

De identiteit van de handlanger is niet bekendgemaakt, maar volgens minister van Binnenlandse Zaken van Ecuador Maria Paula Romo heeft hij een hechte band met Assange. “We hebben voldoende bewijs dat hij meehielp bij pogingen om de regering te destabiliseren”, zei de minister. Ze voegde eraan toe dat de man buitenlandse tripjes had gemaakt met de voormalige minister van Buitenlandse Zaken Ricardo Patino, die Assange in 2012 politiek asiel verleende.

De verdachte stond op het punt te vertrekken naar Japan toen hij werd gearresteerd. Het zou naar verluidt gaan om Ola Bini, een Zweedse softwareontwikkelaar die in de Ecuadoraanse hoofdstad Quito woont.

Betogers voor het Ecuadoraanse ministerie van Buitenlandse Zaken in Quito pleiten voor de vrijlating (‘Libertad’) van WikiLeaks-oprichter Julian Assange.Beeld EPA