Direct naar artikelinhoud

'De eerste slag uitdelen en dan razendsnel weglopen'

Cult. vraagt iemand een hele week lang naar zijn of haar voorkeuren, gewoontes en bizarre trekjes. Deze week: StuBru-stem Stijn Van de Voorde, die tijdens de Warmste Week in de VRT-toren woont om er de vlam te bewaken. Vandaag: de kennismaking.

Aan welke hobby geeft u te veel geld uit?

"Ik koop veel te veel platen. Platenfirma's weten dat, daarom brengen ze om de drie maanden een nieuwe reissue uit van de reissue van de special limited edition. Gewoon omdat ze weten dat ik ze toch weer ga kopen."

Welke adjectieven zijn u op het lijf geschreven?

"Omwentelingsgezind, brokkelig en fideel."

Wat is het foutste kledingstuk in uw kast?

"Volgens heel wat vrienden kan mijn trainingspak van Fido Dido niet door de beugel, maar ik draag het graag. Als er ooit iets gelijkaardigs wordt gemaakt dat even zacht, flexibel en modieus is, wil ik het inruilen. Al zie ik dat niet onmiddellijk gebeuren."

Wat wou u worden toen u tien jaar was?

"Ik wilde dolgraag 11 jaar worden. Daar ben ik een jaar later ook in geslaagd. Mijn droom om weerman te worden heb ik nog steeds niet opgeborgen."

Was u of bent u lid van een culturele vereniging? De welke?

"Nee, ik geloof niet helemaal in cultuur in groepsverband. Ik overweeg wel eens naar een boekenclub te gaan. Een hoop figuren die een paar uur doorbomen over fictieve personages uit boeken, dat lijkt me wel eens geestig."

Wat is uw vroegste culturele herinnering?

"Een bezoek met mijn ouders aan het Dali Museum in Figueres. Ik kan me nog herinneren dat er een slang gemaakt was uit lepeltjes. Dat heb ik later thuis ook geprobeerd en dat zag er allemaal minder indrukwekkend uit. Niet elke lepel is reptiel-proof."

Met wie zou u nooit op een onbewoond eiland willen belanden?

"Met de man of vrouw die elk jaar met een uitgestreken gezicht de stiptheidscijfers van de NMBS voorleest. De persoon die op dat ogenblik laat uitschijnen dat hij/zij écht in die percentages gelooft, is officieel niet te vertrouwen.

Welk pak slaag herinnert u zich nog altijd?

"Ik heb nog nooit in mijn leven gevochten. De kunst bestaat erin om op kritieke momenten de aandacht af te leiden. Of de eerste slag uit te delen en dan razendsnel weg te lopen. Sterke kerels zijn zelden snel omdat hun spieren anders gegroepeerd rond hun botten hangen."

Welke vervelende gewoonte heeft u overgenomen van uw ouders?

"Dakloze mensen uitnodigen op kerstavond. Dat staat goed, maar de avond zelf duiken er steevast een hoop onverwachte, onaangename verrassingen op."

StuBru-presentator Stijn Van de Voorde waakt in de Warmste Week over de vlam op de VRT-toren