Direct naar artikelinhoud

'Europa, blijf druk zetten op Rusland en Iran'

Human Rights Watch publiceert een rapport waaruit blijkt dat de Syrische president Assad 'wijdverspreid en systematisch' chemische wapens inzet. Directeur Kenneth Roth roept de EU-lidstaten op om meer druk te zetten op Moskou en Teheran, die Assad blijven steunen.

Uit het rapport Death by Chemicals blijkt dat het Syrische regime niet sporadisch, maar veelvuldig gebruikmaakt van chemische bommen. Met vliegtuigen, helikopters en lanceerinstallaties worden bommen met sarin- of chloorgas op doelwitten afgeschoten.

Roth: "Assad gebruikt chemische wapens vaak als wanhoopsdaad: wanneer hij aan het front aan het verliezen is of een strategische stad net niet kan veroveren, zet hij chemische wapens in. Hij beseft heel goed dat chemische bommen een groot afschrikwekkend effect hebben en voor mentale terreur zorgen. Het feit dat niemand hem tot de orde roept, maakt dat Assad zich door niets laat tegenhouden."

In uw nieuwe rapport oefent u vooral druk uit op Rusland, dat Syrië onvoorwaardelijk blijft steunen. Maar met welke argumenten hoopt u de onverzettelijke Vladimir Poetin op andere gedachten te brengen?

"In tegenstelling tot wat velen denken, is Poetin wél begaan met zijn internationale reputatie. Zeker ten aanzien van Europa is het voor het Kremlin belangrijk om enige goodwill te creëren: Rusland wil af van de sancties met betrekking tot Oekraïne. Dat is voor Europa toch wel een krachtige hefboom."

Dan moet Rusland wel aanvaarden dat die chemische aanvallen daadwerkelijk plaatsvonden. Tot op heden ontkent Moskou alles.

"Met talloze getuigenissen, foto's en filmmateriaal toont ons nieuwe rapport aan dat de Russische versie van de dodelijke chemische aanval op Khan Sheikhoun niet klopt. Moskou had het over een conventioneel bombardement waarbij toevallig een hangar met chemische stoffen werd geraakt: onze informatie bewijst dat de Russische versie bespottelijk is."

Bij het chemische bombardement op de stad Khan Sheikhoun kwamen 92 mensen om het leven. De foto's in uw rapport tonen aan dat het om een bom van Sovjet-makelij ging. Als Rusland die bom leverde om chemische aanvallen uit te voeren, gaat de medeplichtigheid van Moskou wel heel ver.

"Dat laatste kunnen we niet bewijzen. We weten dat dat type bom tijdens de Sovjet-jaren is geproduceerd. Wat we niet weten is of de bom al jaren in de Syrische militaire stocks lag of recent door Moskou werd geleverd."

Iran steunt het Assad-regime met grondtroepen. Ook het regime in Teheran trekt zich weinig aan van mensenrechtenrapporten en internationale verontwaardiging.

"Ook dat betwijfel ik. Iran wil zich wel degelijk opstellen als een verantwoordelijke partner van de internationale gemeenschap. Maar het lijdt geen twijfel dat Teheran in de Syrische oorlog een sleutelrol speelt: het Syrische leger is bijzonder zwak en kan niet zonder de Iraanse grondtroepen. Als Iran zich terugtrekt, stuikt het Syrische leger in elkaar. En als Rusland zich terugtrekt, heeft Assad geen luchtmacht meer. Dan zal de oorlog snel afgelopen zijn. Dat is ook onze boodschap aan Europese landen: blijf druk uitoefenen op Moskou en Teheran.

"De allereerste stap is dat de chemische bombardementen en de bombardementen op burgerdoelen ophouden. Het afslachten van burgers zorgt voor dermate veel verdriet en woede dat de rebellen er op dit moment zelfs niet aan denken om over vrede te praten."