Direct naar artikelinhoud

Het park van Laken is niet altijd van iedereen

In juni vindt mogelijk een vierdaags festival plaats in het park van Laken. Organisator Delhaize wil het publieke domein afhuren voor zijn 12.000 personeelsleden. Kostprijs: nul euro.

Honderdvijftig jaar. Zo lang bestaat Delhaize. Bij die uitzonderlijke verjaardag hoort volgens de Belgische supermarktketen een uitzonderlijk feest. Dat leert althans een aanvraag die de keten indiende bij de cel evenementen van de stad Brussel. Het document leert dat Delhaize in juni graag een deel van het park van Laken wil afhuren om er zijn 12.000 personeelsleden te trakteren op een soort festival.

Op een stuk groen van meer dan 20.000 vierkante meter wil het foodtrucks plaatsen, tenten optrekken en vuurwerk afschieten, en dat vier avonden na elkaar. Twee nabijgelegen straten zouden voor het vervoer van de feestvierders moeten worden afgezet. Voor het voorbereiden en opruimen is een periode van 5 tot 27 juni voorzien.

Opmerkelijk detail: de inname van het publieke domein zou Delhaize niets kosten. Volgens Leefmilieu Brussel, de overheidsdienst van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest die het park beheert, is er geen sprake van een vergoeding. "De organisatoren zijn enkel verplicht om onze voorwaarden te respecteren en het park in een goede of betere staat achter te laten."

De plannen van Delhaize doen denken aan die van een ander bedrijf in Gent eind vorig jaar. Toen zorgde een private receptie van projectontwikkelaar MG Real Estate op een ponton aan de Graslei voor opschudding. Voor de inname van de volledige lei en de bijhorende opbouw en afbraak van tien dagen moest het bedrijf nog geen 1.500 euro neerleggen.

"De Graslei is openbare ruimte en behoort toe aan de Gentenaars", reageerden misnoegde inwoners toen, die vervolgens een partycrash probeerden te organiseren. Politici van de oppositie én coalitie lieten ook kritische geluiden horen. Onder meer PVDA noemde het "onaanvaardbaar dat een openbare ruimte wordt gecommercialiseerd voor een exclusief feestje van projectontwikkelaars en vastgoedbaronnen."

In Brussel gaan gelijkaardige, bezorgde stemmen op over de aanvraag van Delhaize. Arnaud Verstraete, Brussels Parlementslid voor Groen, stelt zich grote vragen bij de potentiële privatisering. "Als blijkt dat Delhaize straks een feest in het park van Laken mag houden, mag de gewone Brusselaar dat dan ook?" Van een algemeen belang is in dezen geen sprake, meent hij. "Dat zo'n groot deel van een publiek domein kan worden gereserveerd voor een culturele of sportieve activiteit, daar kan ik inkomen. Daarmee trek je mensen aan en houd je het park levendig. Maar hetzelfde valt toch moeilijk zeggen over een evenement waar de gewone burger niet eens welkom is."

Evenzeer is er onbegrip over het feit dat een commerciële speler als Delhaize wellicht gratis in het park terechtkan. "Op de private markt zouden ze voor zo'n omgeving duizenden euro's moeten betalen."

Koning Filip

Of en in welke mate het gereserveerde deel van het park in juni al dan niet toegankelijk zal zijn voor het publiek, is onduidelijk. Noch de stad, noch de dienst Leefmilieu, noch Delhaize wil dat toelichten. De aanvraag leert wel dat er tijdens de festiviteiten hekken zullen worden geplaatst en dat security enkel mensen met een uitnodiging zal binnenlaten. In principe zullen enkel de 12.000 medewerkers en zowat 150 vipgasten een in de bus krijgen.

Tot de vips worden bevoorrechte partners en klanten van Delhaize gerekend. Een daarvan staat met naam in de aanvraag vermeld: de keten zou niemand minder dan koning Filip hebben gevraagd voor de inauguratie op 17 juni. Het paleis kan nog niets zeggen over zijn aanwezigheid. "Zoiets wordt pas een week op voorhand bekendgemaakt."

Of Delhaize zelf in het park van Laken zal feesten, valt trouwens ook nog af te wachten. De aanvraag wordt behandeld door Leefmilieu Brussel. Woordvoerder Mohamed Nayt Naib laat weten dat een van de komende dagen een beslissing zal worden genomen. Op de slaagkansen wil hij niet vooruitlopen, al geeft hij wel mee dat het zo nu en dan gebeurt dat grote, commerciële evenementen worden toegelaten. "Niet lang geleden hebben we circus Bouglione ook de toestemming gegeven."

Op het kabinet van bevoegd minister Céline Frémault (cdH) verzekeren ze dat de aanvraag zorgvuldig wordt bekeken. "We overlopen alle elementen: gaande van de grootte van het evenement tot de gevolgen voor de burger."

Bij de stad Brussel zal een beheerraad donderdag de technische en veiligheidsaspecten overlopen. Daarna volgt een advies aan de burgemeester en schepenen.

Delhaize lijkt niet wakker te liggen van de goedkeuring. De uitnodigingen zijn verstuurd, zegt woordvoerder Roel De Kelver. De keten benadrukt dat enkel een klein deel (het deel tussen de Dikkelindenlaan en de Wildejasmijnenlaan) zal worden gebruikt voor het evenement en dat alles volgens plan verloopt. Meer details wil het niet kwijt. De Kelver: "We bewaren graag een aantal verrassingen voor ons personeel. Voor het brede publiek is deze informatie niet relevant."