Weyts haalt bushalte weg uit Brussel-Noord

© ISOPIX

Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) heeft De Lijn gevraagd om de bushalte weg te halen uit het station Brussel-Noord. Er komen tijdelijke haltes aan het Noordplein, in afwachting van een nieuw gebouw. De vakbonden reageren positief. Dinsdag is er nieuw overleg.

adm,tg

Op de ondergrondse verdieping van het Brusselse Noordstation zijn acht perrons waar bussen van De Lijn stoppen. Daar verblijven ook veel transmigranten, die door de koude wegtrekken uit het Maximiliaanpark en hun toevlucht zoeken in het station. Dat zorgt voor overlast in de vorm van afval, uitwerpselen en geïmproviseerde slaapplaatsen. Vorig jaar liet De Lijn de halte al eens tijdelijk verplaatsen naar het Rogierplein, op vraag van de chauffeurs.

Het Rogierplein is echter een heel eind verwijderd van het Noordstation. Weyts had het Brussels Gewest daarom toelating gevraagd om tijdelijke haltes aan het Noordplein in te richten. Hij wacht nu niet langer meer op antwoord en gaf De Lijn opdracht de tijdelijke haltes snel te plaatsen. “Het is ook niet duidelijk of we hiervoor nu al dan niet een vergunning van Brussel nodig hebben. Laat het ons gewoon doen”, zegt Weyts.

Op termijn moet er een volledige nieuwe busterminal komen buiten het Noordstation. Het budget - 2,1 miljoen euro - is al voorzien. Maar het is wachten op de bouwvergunning van Brussels.

“Ik vraag ook opnieuw om de transmigranten weg te halen uit het station”, zegt Weyts. “Die mix tussen pendelaars en transmigranten, dat moet stoppen. Maar men doet het tegenovergestelde. Er wordt een aparte ruimte voorzien voor transmigranten, waardoor er nog meer komen.”

De christelijke vakbond reageert tevreden. “Het is stap in de goede richting,” zegt Eddy Bronselaer van het ACV dat donderdag een stakingsaanzegging had ingediend

Ook bij De Lijn wordt er positief gereageerd op de aankondiging van Weyts. Al herhalen ze daar dat die plannen voor een nieuw busstation ‘light’ al langer op tafel liggen” aldus de woordvoerder van het bedrijf.

“Wat we nu gaan doen is op het Noordplein onze haltes leggen. Zonder veel infrastructuurwerken, gewoon enkele schuilhokjes en de nodige signalisatie plaatsen. Zo hoeven we ook geen vergunningen aan te vragen en kan het allemaal vrij snel. We spreken dat niet over enkele dagen, het zal wat langer duren”, zegt Astrid Hulhoven van De Lijn.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen