Direct naar artikelinhoud

Essevee gooit titelstrijd open

Zulte Waregem rolde Standard op, en komt daarmee op twee punten van Club Brugge en op vier van de Rouches. Voorlopig zijn dat maar cijfers, maar wat was Essevee gisteravond goed. Club kan morgen alleen leider worden.

Kijk nou eens. Francky Dury die négen speeldagen voor het einde van play-off I titelambities uitspreekt: "Met 7 op 9 in de komende drie wedstrijden doen we mee voor het kampioenschap." Speelde Dury vorig jaar tot op het laatste moment verstoppertje, dan acht hij zijn kern dit seizoen blijkbaar rijp om met die zelfopgelegde druk om te gaan.

Essevee voetbalde gisteravond alvast met dezelfde ambitie als hun coach. Indrukwekkend - dat woordgebruik is heus niet overdreven - hoe Zulte Waregem Standard van bij de aftrap van zijn sokken blies. Met een perfect tactisch plaatje bij balverlies, een goed positiespel bij balbezit, en met lef en de nodige grinta. De defensie was onverzettelijk, het middenveld controleerde, en de spitsen waren dreigend. Zulte Waregem eiste de bal op zette een hoge borst op. Het speelde als een topclub.

De kansen kwamen vanzelf: Bongonda had moeten scoren, Kums had kunnen scoren met een vluchtschot. Net voor de rust redde Kawashima in de korte hoek een trap van Conte.

Enige smet op het hoge niveau van de thuisploeg: de vroege overtreding van Sylla óver de bal, óp het been van Ciman. Dat moest altijd rood zijn. De beslissing van ref Van De Velde om dat onbegrijpelijk niét te doen, zou nog een staartje krijgen.

Zwakke Kawashima

Want kort na de rust scoorde de thuisploeg wél. Langs...Sylla. Die trapte van buiten de rechthoek keihard de bal doorheen een bos aan spelers onder Kawashima (1-0). Was de Japanse doelman vorige week tegen Anderlecht nog een puntenpakker, dan gooide hij dat krediet gisteren alweer weg.

Heel Standard speelde trouwens ongeïnspireerd. Vastgezet door de thuisploeg kwam al die tijd geen enkele creativiteit van langs en tussen de lijnen. Hoezeer we hem ook respecteren, dat ontgoochelde ons toch van Guy Luzon.

Ook Michy Batshuayi maakte weinig aanstalten om de zaakjes te forceren. De sokken half naar beneden, scheenbeschermers bloot, en weinig kunnen klaarspelen aan de bal: Marc Wilmots - hij was speciaal naar de Gaverbeek afgereisd - zal zijn bedenkingen omtrent Batshuayi gisteravond niet opzij hebben gezet.

Twintig minuten voor het einde deed Essevee het licht uit bij de Luikenaars. Thorgan Hazard nam een vrijschop, en zowaar de kleinste van het hoop, de snuggere Kums, kopte eenvoudig binnen (2-0) - ook al omdat Kawashima alweer stond te zwemmen.

Zulte Waregem verdiende zijn zege ruimschoots. Het was een walk-over. Een technisch, tactisch en - opvallend - fysiek meesterwerk.

Zou Francky Dury gelijk hebben? Zal Zulte Waregem nog meedoen voor de titel? We geloven het niet. Maar er zal wél een kampioen nodig zijn om dít Essevee omver te blazen. Zij waren een voetbalgenot gisteren.

(Al hadden ze nooit met elf spelers mogen eindigen).