Direct naar artikelinhoud

Nieuwe (zwarte) justitieminister

Het federale burgerrechtenonderzoek naar de dood van Eric Garner, Michael Brown en mogelijke andere Afro-Amerikanen die bij buitensporig politiegeweld omkwamen, wordt een uitdaging voor de beoogde nieuwe justitieminister, Loretta E. Lynch.

De Afro-Amerikaanse topmagistrate Loretta E. Lynch was al een tijdje de keuze van president Obama om huidig justitieminister Eric Holder op te volgen. In januari moet ze hoorzittingen ondergaan in het Congres, dat vanaf dan door Republikeinen wordt gedomineerd. Nu al staat vast dat haar visie op de aanpak van buitensporig politiegeweld tot veel politieke vragen zal leiden.

Een mogelijk probleem is dat ze in haar huidige job betrokken partij is in de zaak-Garner. Lynch is nu openbaar aanklager voor het New Yorkse Eastern District, en dus rechtstreeks verantwoordelijk voor de strafrechterlijke onderzoeksvaststellingen die voor de grand jury-hoorzitting gevoerd werden naar Garners dood. Lynch ontmoette daarom al leden van Garners familie voor president Obama haar benoemde.

Een vraag die ze van de Republikeinen zeker voor de voeten geworpen zal krijgen is waarom ze zelf niet meer initiatieven nam om het dossier uit te diepen, terwijl ze nu snel vragende partij is voor een federaal onderzoek. "Moet de federale overheid wel de leiding nemen in een lokaal onderzoek?", vroeg senator John Cornyn, een Texaanse Republikein uit de Congrescommissie Justitie meteen. "Ik wil weten wat haar prioriteiten zijn." Traditioneel zijn zuidelijke Republikeinen als Cornyn tegen te grote federale bemoeienissen. Tegelijk zijn ze pleitbezorgers van een grote vrijheid voor de deelstaten om lokaal de Law & Order te organiseren.

Omdat het federaal onderzoek naar Garner nog niet afgerond zal zijn, zal Lynch zich in haar antwoorden wellicht kunnen beroepen op het onderzoeksgeheim. Bovendien zeggen invloedrijke Republikeinen nu al haar geen strobreed in de weg te zullen leggen. "Ze heeft een job te doen, en tot ze justitieminister wordt, verwacht ik dat ze haar job doet. Ik zal haar dat niet verwijten", zei de invloedrijke senator Lindsey Graham al.

Lynch dreigt wel in een moeilijke spreidstand terecht te komen tus- sen de Afro-Amerikaanse gemeenschappen, die van haar veel inspanningen rond gelijkberechtiging verwacht, en de politie, die ze als justitieminister op federaal niveau moet gaan leiden.

Reputatie

Volgens haar Democraten zal ze ongetwijfeld kunnen profiteren van haar lange voorgeschiedenis in New York, waar ze een uitstekende relatie had met zowel de stadspolitie NYPD als de vertegenwoordigers van alle bevolkingsgroepen. In de jaren negentig kreeg ze lof van zowel de toenmalige politiecommissaris William J. Bratton als toenmalig Republi- keins burgemeester Rudy Giuliani, voor haar onderzoek naar misbruik van een Haïtiaanse immigrant Abner Louima door NYPD-agenten. "Omwille van haar rechtvaardigheid heeft ze een sterke reputatie", zei Democratisch senator Kirsten Gillibrand in The New York Times.

Lynch maakte als openbaar aanklager ook naam met haar onderzoek naar Citigroup, wat eindigde in een minnelijke schikking van 7 miljard dollar. Ze was ook betrokken bij een minnelijke schikking van 1,2 miljard dollar met de bank HSBC.