Direct naar artikelinhoud

Gerecht zoekt nog minstens één lid van 'terreurcel'

Naast de opgesloten broers Sauoti uit Anderlecht jaagt het gerecht op nog zeker één vermoedelijke betrokkene van de terreurcel die een aanslag wilde plegen in ons land of in Frankrijk. Dat bevestigt het parket.

In het belang van het onderzoek vraagt het federaal parket om geen details vrij te geven over de gezochte verdachte(n). "Zeggen dat de gezochte persoon of personen nu snel een aanslag zullen plegen, is voorbarig", zegt woordvoerder Eric Van der Sijpt. "Maar we weten dat de El Bakraoui's op 22 maart versneld hunplannen hebben uitgevoerd omdat ze zich in het nauw gedreven voelden. Dat risico kunnen we ook nu niet uitsluiten."

Bij invallen bij de broers K. en A. in Anderlecht vonden speurders maandagnacht drie kalasjnikovs, een hele reeks laders voor die oorlogsgeweren, drie handvuurwapens, meerdere ontstekingsmechanismen en twee politie-uniformen.

Martine Taelman (Open Vld) ontdekte gisteren dat ze door even te surfen op internet gemakkelijk een uniform van de lokale politie, jassen met het officiële politielogo en een lot politiepetjes kon kopen. Wie uniformen of onderdelen ervan verkoopt, riskeert nochtans een gevangenisstraf tot één jaar en een boete tot 50.000 euro. Zij wil dat minister van Binnenlandse zaken Jan Jambon (N-VA) oude politie-uniformen inzamelt en het publiek inlicht.

De politievakbonden uiten hun bezorgdheid dat de verdachten in het bezit waren van uniformen. Volgende woensdag zitten vertegenwoordigers van de lokale en federale politie samen met Jambon om te onderzoeken hoe dit in de toekomst kan worden vermeden.