Direct naar artikelinhoud

Mitrovic out, onvoorspelbaarheid in

Met topschutter Aleksandar Mitrovic (20) liet Anderlecht een geweldige spits vertrekken. En toch is paars-wit offensief versterkt. Met vier spitsen in plaats van die ene wordt Anderlecht een stuk minder voorspelbaar.

Met zijn twintig competitiegoals had Anderlecht vorig seizoen in de persoon van Aleksandar Mitrovic een absolute topspits in huis. Maar voor elke tegenstander was het vrij duidelijk hoe Anderlecht ging spelen. Omdat hij maar één echte diepe spits had, zag Besnik Hasi zich verplicht om steevast met een 4-3-3 uit te pakken. En dan maar hopen dat Dennis Praet of een van de flankspelers Mitrovic van de nodige toevoer kon voorzien. Wie als tegenstander Praet én Mitrovic lam kon leggen, had al bijna een punt op zak.

Om iets te forceren of tactisch wat bij te sturen, moest Hasi vorig seizoen een beroep doen op Gohi Bi Cyriac, die niet bepaald een ideaal duo vormde met Mitrovic en die zich in de laatste twee seizoenen ook niet bepaald een afwerker toonde. Verder moest Hasi zich vooraan behelpen met de nog iets te jonge Aaron Leya Iseka, loopwonder Frank Acheampong en Nathan Kabasele, die duidelijk te licht woog voor Anderlecht.

Met de komst van Stefano Okaka en Imoh Ezekiel en het herstel van Idrissa Sylla en Matías Suárez beschikt Hasi nu vooraan over heel andere wapens. En vooral: voor de tegenstander wordt het een stuk moeilijker om zich in te stellen op het offensieve compartiment van Anderlecht, want Hasi heeft al aangekondigd dat hij, naargelang de tegenstander en de wedstrijd-omstandigheden, van plan is te variëren.

De tegenstander weet dat de kans groot is dat Anderlecht in Hasi's geliefkoosde 4-4-2 aantreedt, maar welke spitsen hij opstelt, zal vooraf lang niet altijd duidelijk zijn. Omdat de vier spitsen van Anderlecht vier verschillende types zijn, wordt paars-wit een stuk minder voorspelbaar.