Direct naar artikelinhoud

27 doden bij schietpartij in Texaanse kerk

In een kerk in het dorpje Sutherland Springs in de Amerikaanse staat Texas zijn bij een schietpartij minstens 27 doden gevallen. Er zouden ook kinderen onder de slachtoffers zijn, onder wie een kind van twee jaar oud.

Een ooggetuige, die vlak tegenover de kerk in een benzinestation werkt, vertelde dat de schutter rond halftwaalf plaatselijke tijd de First Baptist Church binnenwandelde en het vuur opende op de aanwezigen in de kerk. Volgens de getuige zou de schutter "zeker twintig keer hebben geschoten". In de kerk zijn op een gemiddelde zondag een vijftigtal mensen aanwezig.

Behalve de 27 doden vielen er ook tientallen gewonden. Zij werden met helikopters overgebracht naar ziekenhuizen in de buurt.

Sutherland Springs is een gehucht met slechts 400 inwoners dat op ongeveer 40 kilometer van de stad San Antonio ligt. "We vormen een hechte gemeenschap", zei de dominee van een nabijgelegen kerk. "We hebben hier een postkantoor, twee kerken en een dollar store."

De schutter zou volgens de plaatselijke sheriff omgekomen zijn. Volgens berichten in de lokale media zou de man nog weggereden zijn nadat hij het vuur opende en vervolgens na een achtervolging om het leven zijn gekomen. Of hij zelfmoord pleegde dan wel neergeschoten werd door de politie, is niet geweten.

Het lijkt erop dat hij alleen handelde. Over zijn identiteit of motieven was gisterenavond nog niks bekend. Het is dus nog niet duidelijk of het om de daad van een geesteszieke gaat of dat er eventueel terreur in het spel zou zijn.

Debat over wapenwet

Wie meteen reageerde, was president Donald Trump. Trump is op een elfdaagse reis door Azië en ondanks het nachtelijke uur in Japan, waar hij zijn reis start, stuurde hij meteen een tweet de wereld in om te laten weten dat zijn gebeden bij de mensen van Sutherland Springs zijn en dat hij de zaak vanuit Japan in de gaten houdt.

Nog op twitter en nog voor er meer details over de schutter bekend waren, kwam meteen het debat over het al dan niet verstrengen van de wapenwetgeving in de Verenigde Staten op gang. Zeker omdat deze schietpartij amper een maand komt na de dodelijkste ooit in Las Vegas, waarbij Stephen Paddock 58 doden en meer dan 500 gewonden maakte. Hij schoot vanaf de 32ste verdieping van een hotel naar mensen die een muziekfestival bijwoonden.

Vorig jaar vonden in de VS 292 schietpartijen plaats waarbij vier of meer mensen werden gedood. Volgens de FBI speelden de meeste schietpartijen van de afgelopen vier jaar zich af op het werk of in scholen. Maar bloedbaden van een omvang als in Sutherland Springs vormen een uitzondering.

Tot nog toe hebben de pleidooien voor de inperking van de wapendracht weinig effect gehad, vooral omdat Congres-leden onder zware druk staan van de wapenlobby NRA. De NRA sprak zich na de schietpartij in Las Vegas wel uit voor regels om de verkoop van hulpstukken om de vuursnelheid van wapens op te voeren aan banden te leggen.