Direct naar artikelinhoud

Europese droom spat uiteen

Racing Genk heeft gestreden en gevochten, maar de kwartfinale is het eindstation geworden in de Europa League. Een knal van Pione Sisto was de doodsteek voor de Limburgers. Genk mag wel met trots terugkijken op zijn Europese parcours.

Het geloof was groot bij de Genkse tifosi. De spelersbus werd passioneel onthaald, Patje Krimson en Wilfred Ndidi waren de publieksmenners en met vuurwerk en een indrukwekkende tifo werd iedereen op scherp gezet. De Luminus Arena was klaar voor een gala-avond. De spanning stond op de kopjes van de Genk-spelers te lezen. En die nervositeit was ook voelbaar in de openingsfase. Er werd behoudender gespeeld door beide ploegen. Het contrast met een week geleden in Balaídos was treffend. Toen zagen we slag om slinger een doelkans, gisteren waren ze voor de rust op de vingers van één hand te tellen.

De Spanjaarden deden wat Spanjaarden doen: de bal monopoliseren. Het resulteerde in licht overwicht, maar Ryan werd amper getest. Met onze complimenten voor de Genkse backs. Timothy Castagne bleef nu wel overeind tegen Pione Sisto en ook aan de overkant deed Jere Uronen het voortreffelijk tegen Iago Aspas.

Colley en Brabec haalden opgelucht adem toen John Guidetti met een spierblessure naar de kant moest. Ironisch genoeg zorgde zijn vervanger Beauvue voor het grootste gevaar. De Fransman had goed gezien hoe Radoja zich doorzette en haalde in één tijd uit. Ryan ging plat en bokste het gevaar weg. Voor Genk was het schuiven, tasten en zoeken naar een mogelijkheid. Buffel haalde een paar keer de achterlijn, maar dat kreeg geen vervolg.

Veel ruimte kregen ze niet en net als in de heenwedstrijd haalden Malinovski en Pozuelo hun beste niveau niet. Met Radoja had hij weliswaar een tweede huid, maar we bleven toch op onze honger zitten.

Een flits van Trossard

Er was meer nodig om die poort naar de halve finale te forceren. Een geniale ingeving van Leandro Trossard bijvoorbeeld. Volgens Aspas de beste Genkenaar en dat wilde de jonge vader graag in de verf zetten. Hij sneed kort na rust goed naar binnen, maar hij draaide zijn plaatsbal net naast de verste paal.

Genk zou minstens twee goals nodig hebben om zich te plaatsen. Dit Celta, dat de voorbije drie uitwedstrijden in Europa had gewonnen, zou altijd scoren. Die goal kwam er ook en net als in Vigo was die een rechtstreeks gevolg van een weggever achterin. Castagne verspeelde de bal aan Pione Sisto. De Deen rukte op een haalde dan snoeihard uit, over en voorbij Ryan.

Maar mentale weerbaarheid is tegenwoordig het handelsmerk van dit Racing Genk. Vier minuten later stond het opnieuw gelijk. Trossard veroverde zelf de bal en vond nu wel de verre hoek. Genk op een goal van de laatste vier. Stuivenberg bracht Boëtius, Schrijvers en hij gooide Dewaest diep in de spits. Het leverde niets op. Genk miste leepheid en sluwheid om in de slotfase nog iets te forceren en bleef op 1-1 steken. Geen halve finale voor Genk, maar wel een afscheid met opgeheven hoofd.