Direct naar artikelinhoud

Vlaamse regering beschermt bedreigde bossen

Ruim 12.000 hectare bossen die niet in 'groene zones' liggen, zal dan toch beschermd worden. De Vlaamse regering aarzelde om een overzichtskaart goed te keuren.

Zowat 60.000 hectare van de bossen in Vlaanderen ligt officieel in industrie- of woongebied. Eind 2015 heeft de regering de opdracht gegeven om daarvan de meest kwetsbare bossen in kaart te brengen. Er werd gekeken naar biodiversiteit en de historische waarde maar ook bijvoorbeeld naar oppervlakte.

Iets meer 12.000 hectare bleef over als waardevolle, maar bedreigde bossen. Hoewel de kaart al sinds vorige zomer klaar was, talmde de Vlaamse regering om ze goed te keuren. Op sommige plaatsen bleek de kaart niet accuraat. Op een industrieterrein in Dilsen-Stokkem bijvoorbeeld werden de bomen al gekapt.

Gisteren raakte de regering het dan toch eens. De kaart werd nog licht gewijzigd. Het bos in Dilsen-Stokkem staat er bijvoorbeeld niet meer op, omdat daar al een ruimtelijke uitvoeringsplan voor het industrieterrein was goedgekeurd. Nu heeft het grote publiek via een openbaar onderzoek de kans om bezwaar aan te tekenen. Daarna is de bescherming definitief een feit.

"Na 20 jaar oeverloze discussies zijn we er nu toch uitgeraakt", stelt bevoegd minister Joke Schauvliege (CD&V). Iets minder dan de helft (ruim 5.000 hectare) ligt in de provincie Antwerpen. De rest is min of meer gelijkwaardig verdeeld over de andere provincies.

Tegelijk werd er een akkoord bereikt over de begrotingscontrole. De Vlaamse regering had een licht overschot van 145 miljoen euro. Daarvan zal een 100 miljoen euro aan de kant gezet worden om onvoorziene uitgaven op te vangen. De overige 45 miljoen zal gebruikt worden om te investeren in diverse projecten. Welke die zijn, wilde de regering gisteravond niet communiceren. "Het parlement krijgt de primeur", stelde minister-president Geert Bourgeois (N-VA).

Het was vooral Open Vld die erop had gehamerd om het kleine overschot niet meteen op te souperen. "We beheren onze centen als een goede huisvader", stelde Vlaams minister van Begroting Bart Tommelein.

Nog dit: de regering houdt grote overheidsinvesteringen buiten de begrotingsdoelstellingen. Onder meer voor de werken die dit jaar al starten voor de Oosterweel-verbinding zal de overheid al 31 miljoen euro extra moeten uitgeven.