Direct naar artikelinhoud

'Burgeroorlog' over handel in Witte Huis

In het Witte Huis is een stammenstrijd over handel uitgebroken. Een groep economisch nationalisten staat lijnrecht tegenover een factie van traditionele voorstanders van vrijhandel. President Trump zou naar het eerste kamp neigen.

De economische nationalisten worden aangevoerd van presidentsadviseur Steve Bannon en handelsadviseur Peter Navarro; de voorstanders van vrijhandel worden geleid door voormalig Goldman Sachs-topman Gary Cohn, directeur van de Nationale Economische Raad. Het conflict wordt door de Financial Times bestempeld als niets minder dan een "burgeroorlog".

Het conflict is uitgebroken aan de vooravond van de komst van bondskanselier Merkel. De economisch nationalisten hebben een appeltje met haar te schillen, omdat Duitsland een groot handelsoverschot met de VS heeft. Dat zou komen door de in hun ogen "zwaar ondergewaardeerde" euro. Die speelt Duitse exporteurs in de kaart.

Het liefst zouden de nationalisten de verhoudingen rechttrekken via een bilateraal handelsverdrag met Duitsland. Maar zij stuiten daarbij op de EU. Die heeft als enige de bevoegdheid namens EU-landen handelsverdragen te sluiten. Wanneer Merkel dinsdag in gezelschap van een flink aantal topondernemers Trump bezoekt, zal zij de president zeker op die onmogelijkheid wijzen. Ook is de verwachting dat ze zal uitleggen dat de economie in de VS juist gebaat is bij Duitsland: duizenden Amerikaanse banen hangen af van Duitse investeringen van onder meer BMW en Siemens.

Het is zeer de vraag of de economisch nationalisten daarmee genoegen nemen. Met protectionistische maatregelen moeten de VS zich verweren, vindt hun voornaamste woordvoerder, Navarro. Zijn rivaal binnen het Witte Huis, Gary Cohn, heeft geprobeerd Navarro buiten de poorten van het Witte Huis te krijgen, zo meldt de Financial Times. Maar dat is niet gelukt.

Met Bannon vormt Navarro nu een duo om een agressief handelsbeleid van de VS weer bovenaan de politieke agenda te krijgen. Dat zal niet alleen aan de orde kunnen komen tijdens de ontmoeting met Merkel, maar ook tijdens de G20-top in Duitsland, later volgende week.