Volgens de Zwitsers hebben we geen koffie nodig in ons leven

De Zwitserse regering wil de noodvoorraad koffie niet verder aanvullen. De reden? De overheid vindt koffie “niet essentieel” voor het voortbestaan van de mens.

vwh

Zwitserland begon een noodvoorraad koffie aan te leggen tussen de Eerste en de Tweede Wereldoorlog, kwestie van eventuele tekorten voor te zijn. In de daarop volgende decennia groeide de noodvoorraad fors voor het geval een nieuwe oorlog, natuurramp of epidemie uitbrak. Momenteel zouden de Zwitsers zo’n 15.300 ton koffie in reserve hebben, voldoende om de inwoners drie maanden lang van een kopje te voorzien.

Maar nu wil het land het aanvullen tegen 2022 volledig beëindigen. “Koffie bevat bijna geen calorieën en is vanuit fysiologisch perspectief niet essentieel voor de menselijke overleving”, stelt Der Bundesrat.

Tegenkanting

Niet iedereen kan zich vinden in deze redenering. Réservesuisses, de instantie die zich over de noodvoorraad ontfermt, vindt het flauw dat koffie zou geschrapt worden omdat de drank caloriearm is. Daar klinkt het dat koffie veel antioxidanten bevat. Die zijn dan weer goed voor de mentale gezondheid - ook niet onbelangrijk in tijden van nood. Volgens de organisatie is er dus zeker wél nog plaats voor koffiebonen tussen ander noodvoedsel zoals suiker en rijst.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer