Direct naar artikelinhoud

Twitter laat nazi's ongemoeid haat spuien

Blanke nationalisten en nazi-aanhangers in de VS kunnen hun gedachtegoed 'relatief ongestraft' verspreiden op Twitter. IS-aanhangers daarentegen worden en masse geweerd.

Onderzoekers van de George Washington University namen de accounts van achttien prominente blanke nationalisten, waaronder de American Nazi Party, onder de loep. Zij zagen hun aantal volgers de voorbije jaren de hoogte in gaan tot meer dan 25.000. In 2012 waren dat er nog maar 3.500. Tegelijk zag terreurgroep IS zijn invloed op Twitter achteruitgaan. Inmiddels ligt het gemiddeld aantal volgers van nazi-accounts meer dan 22 keer hoger dan van IS-aanhangers.

Affiniteit met Trump

Dat heeft onder meer te maken met de agressieve campagne van Twitter om IS-aanhangers van het sociale netwerk te weren. In augustus liet Twitter nog weten dat het sinds midden 2015 zo'n 360.000 accounts had verwijderd wegens dreigen met of promoten van terroristische activiteiten. Ondanks die felle campagne tegen islamitische extremisten, kunnen blanke rechts-extremisten relatief ongestoord hun gang gaan op Twitter, stellen de onderzoekers. Een woordvoerder van Twitter weigerde commentaar.

Volgens de auteur van het onderzoeksrapport, J.M. Berger, is het voor Twitter en Facebook moeilijker om maatregelen te nemen tegen blanke nationalistische groepen omdat ze vaak minder samenhangend zijn dan IS-netwerken en complexer zijn op vlak van vrije meningsuiting.

De onderzochte accounts vertoonden overigens een sterke affiniteit met Republikeins presidentskandidaat Donald Trump. De vastgoedmagnaat is een fervent gebruiker van Twitter en is er al verscheidene keren van beschuldigd berichten van blanke nationalisten te retweeten. Drie van de tien meest gebruikte hashtags op de onderzochte accounts gingen over Trump. Alleen de hashtag #whitegenocide was populairder dan de Trump-gerelateerde hashtags, aldus het rapport.