Direct naar artikelinhoud

Caeleb Dressel staat op als nieuwe zwemgod

Elk WK staat een fenomeen op. De Amerikaan Caeleb Dressel (20) verlaat het WK in Boedapest met zeven keer goud, waaronder drie op één dag. Nooit gezien.

"Ik ben niet verrast. Hij is een supertalent met zotte tijden. Dit zat eraan te komen." Dat zegt Pieter Timmers over Dressel. Ze stonden in Rio 2016 samen in de finale van de 100 meter vrij. Toen finishte Dressel als zesde in 48.02. In Boedapest komt niemand in zijn buurt, met zijn goud in 47.17.

Een van de zeven gouden medailles voor Dressel op dit WK. In zijn bagage zit ook individueel goud op de 50 vrij en 100 vlinder, en op de aflossing heeft hij goud in de 4x100 vrij, de gemengde nummers 4x100 vrij en 4x100 wissel en de 4x100 wissel bij de mannen, het slotakkoord gisteren. Zijn strafste dag kende Dressel zaterdag: in anderhalf uur won hij drie gouden WK-medailles. Uniek.

Zelfs Michael Phelps slaagde daar niet in, met 23 gouden olympische medailles de grootste olympiër ooit. Dressel evenaart met zeven gouden WK-medailles wat Phelps deed in Melbourne 2007. Dressel kreeg zelf een compliment van Phelps, via Instagram: "This kid is on fire." Op een foto vieren ze samen olympisch goud in Rio: "Je bent zo verdomd tof om naar te kijken, maat."

Dressel begrijpt de onvermijdelijke vergelijking met Phelps, maar ziet dat niet als een geschenk. "Ik hou totterdood van Phelps. Hij is een ontzettend fijne kerel en leider. Maar ik wil mijn eigen ding doen. Ik zou mezelf niet in de grootteorde van Spitz en Phelps willen zetten. Ik zet pas mijn eerste internationale stappen. Ik wil fun hebben. Ik tel nu nog niet mijn aantal medailles."

De zwemsport kan alleen wel varen met de nieuwe jonge god. Ook Ronald Gaastra, coach van Timmers, is onder de indruk, maar loopt ook niet te hard van stapel. "Nu lijkt hij van een andere planeet. Zijn eerste 15 meter in het water zijn fenomenaal. Daar wint hij bijna zeven tienden op Pieter. Als Dressel goed blijft, is hij niet te kloppen. Maar hoe gaat hij om met tegenslag? Cameron McEvoy zwom ook eerst alles kapot, maar de laatste grote toernooien stond hij niet op het podium."