Direct naar artikelinhoud

Homans heft erkenning Beringse moskee op

Vlaams minister Liesbeth Homans (N-VA) trekt de erkenning van de Fatih-moskee van Beringen in. 'Bevolkingsgroepen worden er tegen elkaar opgezet of uitgesloten', concludeert ze uit een brief die de moskee haar stuurde.

Leverde een rapport van Staatsveiligheid nu echt het bewijs dat de Fatih-moskee actief meewerkte aan spionagepraktijken en het opsporen van Gülen-aanhangers in opdracht van Turks president Erdogan? Over die vraag stak begin april een politieke storm op. Liesbeth Homans (N-VA) zag in het rapport genoeg elementen om de procedure voor het opheffen van de erkenning in te zetten. Staatsveiligheid niet. "De Fatih-moskee komt slechts zijdelings aan bod."

Ook CD&V en Open Vld vonden dat Homans met het viseren van een van de dertien Vlaamse Diyanet-moskeeën aan steekvlampolitiek deed. Maar ondanks alle kritiek en een negatief advies van de Moslimexecutieve zet Homans door. "Afgelopen zaterdag heb ik de erkenning opgeheven. Het antwoord dat de moskee mij bezorgd heeft in het kader van de procedure, bevestigt dat bevolkingsgroepen er doelbewust tegen elkaar worden opgezet en uitgesloten."

In die brief zegt de voorzitter van Islamitische Geloofsgemeenschap Fatih dat de moskee een open gebedsplaats voor iedereen is. Van uitsluiten lijkt dus niet meteen sprake. Maar er staat ook: "Aan de andere kant hebben onze moskee en de overkoepelende instelling Diyanet (...) een fundamentele religieuze en maatschappelijke verantwoordelijkheid om alle soorten organisaties te bestrijden die de religieuze overtuigingen van mensen willen exploiteren en beledigen, de neiging tot geweld hebben en het welzijn van de samenleving in gevaar kunnen brengen."

Vervolgens wordt de Gülen-beweging aangeduid als verantwoordelijke van de mislukte coup in Turkije en als "schadelijk". "De belangrijkste taak van een moslim (...) is maatregelen nemen, en onze gemeenschap waarschuwen, tegen alle soorten bedreigingen komende van mensen die beweren deel uit te maken van een religieuze groepering en die misbruik willen maken van godsdienstige gevoelens van mensen, tegen Daesh (IS, nvdr) en ook tegen extreem geradicaliseerde groeperingen. Deze strijd is niet alleen van levensbelang voor moslims, maar ook voor de binnenlandse veiligheid van België."

'Politiek onder mom religie'

Dat laatste is alvast niet de overtuiging van minister Homans. "Hoeveel duidelijker kan het nog worden dat deze moskee de erkenningsvoorwaarden schendt? Een van die voorwaarden is maatschappelijke relevantie. Dat wil zeggen dat je de integratie bevordert en de gemeenschap verenigt. Uit deze brief blijkt het tegenovergestelde. Aanhangers van de Gülen-beweging worden geviseerd en op één lijn gezet met IS, terwijl deze beweging door onze veiligheidsdiensten niet als staatsgevaarlijk wordt gezien.

"Maar het doet er zelfs niet toe of Gülen nu achter die coup zat of niet. Dit is Vlaanderen, niet Turkije. En het is niet de taak van een Vlaamse moskee om te polariseren, mensen aan te duiden als staatsvijanden én om politiek te bedrijven onder het mom van religie. Dat is onaanvaardbaar en dus neem ik mijn verantwoordelijkheid. Ik subsidieer geen Turkse conflicten meer."

De impact op het functioneren van de moskee is voorlopig alleen financieel van aard. Vlaanderen kan geen moskeeën sluiten. Homans erkent dat haar beslissing symbolisch is. "Ik wil een signaal geven dat ik niet duld dat in Vlaanderen buitenlandse conflicten worden geïmporteerd."