Direct naar artikelinhoud

AA Gent waarschuwt: 'Handen af van Kums'

Sven Kums (27) is het nieuwe goudhaantje van AA Gent. Met 8 miljoen euro moet je niet afkomen. Manager Michel Louwagie wil liefst 20 miljoen voor de middenvelder.

Halfweg play-off I 2013-2014 rinkelt de iPhone van Sven Kums. "Ik wil jou er volgend seizoen bij in Gent", klinkt het aan de andere kant van de lijn. Wanneer AA Gent enkele weken later officieel aanklopt bij Zulte Waregem wordt het bestuur met verstomming geslagen. Vraagprijs: 4 miljoen euro. Hein Vanhaezebrouck zucht eens diep, maar makelaar Mogi Bayat stelt hem gerust. "Geen paniek, ik kan die prijs doen zakken." Uiteindelijk legt Gent begin juli zo'n 1,5 miljoen euro, plus de helft van de transferrechten van Ibrahima Conté (500.000 euro), neer voor zijn nieuwe aanvoerder.

Vijftien maanden later is de marktwaarde van Kums met een ruk de hoogte in gegaan. Wat zo'n Champions League niet kan doen. "Acht miljoen euro? Dat gaan we niet doen. Alleen als ze met zotte bedragen afkomen, zal ik luisteren", benadrukt Gent-manager Michel Louwagie. "We vragen 20 miljoen, en laat mij nu gerust. Niemand moet Kums of iemand anders in de winter benaderen."

Duur contract

U hoeft de komende maanden geen nieuws te verwachten omtrent een contractverlenging van Kums. "Hij zit nu al aan de uiterste limiet in onze loonvork, dus we kunnen niet meer opschuiven", weet Louwagie, die vorige week nog het contract van Matz Sels openbrak en momenteel onderhandelt met Laurent Depoitre.

"Sels had recht van spreken. Hij kwam van Lierse aan heel lage voorwaarden. Ook bij Depoitre is dat het geval. Maar Kums verdient naar onze normen veel. Het is AA Gent, hé. Wij werken bovendien liever met hoge premies dan met hoge lonen."

Louwagie is er relatief gerust in: "Kums heeft nog een contract tot 2018." En toch. Wedden dat de patron van AA Gent op de radar van enkele Europese clubs staat? Kums profileerde zich twee weken terug meesterlijk tegen Lyon en draaide ook in Zenit probleemloos mee op het internationale toneel. Vanhaezebrouck: "Spelers met elkaar vergelijken is moeilijk, maar momenteel zie ik in België niemand die beter is dan Sven."

"Naast Sven spelen is simpel." Renato Neto glimlachte eens op de luchthaven van Sint-Petersburg. De Braziliaan staat centraal op het middenveld naast Kums.

"Sven ziet het spel als geen ander en koppelt dat ook nog eens aan uitstekende passes. Bovendien panikeert hij nooit. Als we het moeilijk hebben, roept hij: 'Put ice on the game, bevries de match.' Nee, het verbaast me niet dat hij Europees zo'n hoog niveau haalt. In deze vorm verdient hij het een selectie voor de Duivels."

Morgen zal blijken of bondscoach Marc Wilmots effectief een plaats ziet voor Kums bij de nationale ploeg.