Direct naar artikelinhoud

Klimaatmetingen in 2014 in alle opzichten extreem

Het jaar 2014 is volgens een nieuw klimaatrapport in alle opzichten een recordjaar geweest. Van de broeikasgas-concentraties tot de warmte in de oceanen werden waarden gemeten die nog nooit eerder zijn voorgekomen.

Volgens de jongste editie van het jaarlijkse rapport State of the Climate van het Amerikaanse instituut voor oceaan en atmosfeer NOAA zijn er vorig jaar zeker zeven klimaatrecords gesneuveld. In mei 2013 piekte de concentratie kooldioxide voor het eerst aller tijden kort boven de 400 deeltjes per miljoen (ppm), maar in 2014 was dat de hele voorzomer het geval. Ook de hoeveelheid van het broeikasgas methaan bereikte een nieuwe recordhoogte; bovendien is de jaarlijkse stijging hoger dan ooit is gemeten. Aan de rapportage leverden ruim vierhonderd wetenschappers uit 58 landen een bijdrage.

NOAA bevestigt de eerdere berichten dat 2014 het warmste jaar boven land is dat ooit is gemeten, waarbij vooral Europa het zwaar te verduren heeft gehad. In de Verenigde Staten daarentegen was het juist ietsje kouder dan gemiddeld.

Ook het oppervlaktewater van de oceanen was vorig jaar gemiddeld warmer dan ooit eerder, met een extreme opwarming voor de Atlantische kusten van de VS. Die veroorzaakt volgens sommige deskundigen al jaren de ongekende droogte in met name de staat Californië. De noordelijke Noordzee was 1,5 graden warmer dan normaal. Wereldwijd steeg de zeespiegel gemiddeld met ruim 3 millimeter.

Omdat verreweg de meeste extra warmte in de diepzee gaat zitten, zal de opwarming zelfs bij het stopzetten van de uitstoot van broeikasgassen nog lang - mogelijk zelfs eeuwen - doorgaan. De bovenste waterlaag (700 meter) is nu warmer dan ooit werd gemeten.