Direct naar artikelinhoud

Trump: 'Drugstest voor Hillary'

Donald Trump claimt dat Hillary Clinton tijdens hun tweede debat onder invloed was van drugs. De Republikein suggereert dan ook een dopingtest voor het derde en laatste debat, dat overmorgen plaatsvindt. Intussen loopt Clinton steeds verder uit in de peilingen.

Trump deed zijn uitspraken tijdens een verkiezingsbijeenkomst in New Hampshire. "In het begin van het debat was ze all pumped up, maar tegen het einde was ze nauwelijks in staat om naar haar auto te lopen. Give me a break!", sneerde Trump, die na het eerste debat zélf werd beschuldigd van cocaïnegebruik. Met bewijzen voor zijn claim kwam hij niet, al stelde hij wel een dopingtest voor.

Eerder verweet Trump de Democrate al dat ze niet het uithoudingsvermogen heeft om president te zijn. Ook raasde Trump in zijn laatste speeches dat Clinton, de media en het internationale bankwezen een complot tegen hem hebben opgezet.

Al acht vrouwen

Die claims volgen op een weekend waarin Trump alweer door twee vrouwen werd beschuldigd van aanranding. Voormalig model Kristin Anderson zegt dat hij haar betastte in een café in New York, in de jaren 90.

Summer Zervos, in het verleden kandidaat in Trumps realityshow The Apprentice, zei dat ze ongewild door hem werd gezoend tijdens hun eerste ontmoeting in New York, in 2007. Toen ze later een afspraak had met hem in Los Angeles, maakte hij opnieuw seksuele avances. Zo zijn er nu al acht vrouwen die Trump beschuldigen van onzedelijk gedrag. Hij ontkent alles.

Intussen loopt Clinton alsmaar verder uit op haar tegenstander. In een peiling van The Washington Post krijgt de Democrate 47 procent van de Amerikanen achter zich, terwijl haar Republikeinse rivaal 42 procent van de stemmen krijgt. In een vorige peiling haalde Clinton 45 procent. Twee procent lijkt niet veel, maar in de praktijk gaat het om vele honderdduizenden stemmen.

Uit andere data van diezelfde peiling blijkt bovendien dat 'The Donald' geen wapens heeft om die achterstand nog goed te maken. Zijn oproep om Clinton in de gevangenis te steken, vindt gehoor bij 40 procent van de kiezers. Slechts 35 procent vindt het een goed idee dat Trump zich focust op het seksuele verleden van Bill Clinton. En nog veel erger: slechts 14 procent gelooft dat Trump onschuldig is wat betreft de aanrandingsclaims. Met andere woorden: buiten zijn harde Republikeinse kern, die te klein is om in november te kunnen winnen, is er niemand meer die zich nog echt achter Trump kan scharen.

In drie weken nog een comeback forceren, lijkt dan ook zo goed als uitgesloten. De enige manier waarop Trump nog een kans maakt op het Witte Huis is door de opkomst te ondermijnen. Daarom vergiftigt hij het politieke discours momenteel met zijn samenzweringstheorieën en dreigementen, in de hoop dat de Democratische kiezer in groten getale afhaakt op 8 november. Kenners waarschuwen voor deze 'verschroeide aarde'-tactiek. "Er zullen zware gevolgen zijn", gelooft de bekende conservatieve radiopresentator Charlie Sykes. "Dit is burgerlijk vandalisme. Het land zal hier compleet verdeeld uitkomen."