Direct naar artikelinhoud

Moskou sluit Amnesty-kantoor

Het kantoor van mensenrechtenorganisatie Amnesty International in Moskou is gesloten door de Russische autoriteiten. De sloten zijn vervangen, het alarmsysteem is ontmanteld en de ingang is verzegeld.

"Onze buren zeggen dat vijf mannen de deur forceerden om half tien 's ochtends", zegt Alexander Artemjev van Amnesty International in Moskou. "Toen ze vroegen wat er aan de hand was, zeiden de mannen dat het om een huurgeschil ging."

De stad Moskou, verhuurder van het kantoor, claimt dat Amnesty "contractuele verplichtingen" niet nakomt. Daarom zou de stad het huurcontract opgezegd hebben. Amnesty zegt dat het contract tot einde 2016 loopt en dat de huur altijd op tijd betaald is. In de afgelopen twintig jaar zouden er nooit problemen zijn geweest. Amnesty zegt nooit geïnformeerd te zijn over een geschil.

Het is de eerste keer dat een kantoor van een internationale ngo verzegeld wordt door de autoriteiten. Russische ngo's liggen wel al langer onder vuur.

Amnesty International beticht de Russische regering van mensenrechtenschendingen. Dinsdag vroeg de organisatie aandacht voor politiek gevangene Ildar Dadin, die een celstraf van 2,5 jaar uitzit wegens 'overtredingen van demonstratiewetten'. In een brief aan zijn vrouw claimt Dadin dat hij gemarteld wordt in de Russische gevangenis. De gevangenis ontkent zijn verhaal, de regering heeft een onderzoek ingesteld.

De verzegeling van Amnesty's kantoor in Moskou betekent dat de vier vaste medewerkers hun werk niet kunnen voortzetten. Zij kunnen niet bij hun documenten en computers. Ook kunnen ze niet bij het stempel van de organisatie - zonder stempel gelden papieren in Rusland niet als officiële documenten.

"De grote vraag is of dit een georkestreerde aanval is", zegt Amnesty-medewerker Ivan Kondratenko in een café dat tijdelijk dienstdoet als kantoor. "Het kan ook dat dit van een ontevreden lokale functionaris komt. Dat hopen we maar. Dan wordt het wel rechtgezet, denk ik."

Tot nu toe richtten restricties van het Kremlin zich vooral op Russische ngo's en op buitenlandse geldschieters. Ngo's moeten zich volgens nieuwe wetten registreren als 'buitenlands agent'. Buitenlandse geldschieters, zoals de stichting van miljardair George Soros, zijn verboden. In 2015 ondertekende president Poetin een wet die 'ongewenste organisaties' uit het buitenland verbiedt, maar die wet is niet tegen Amnesty International gebruikt.

'Vijandelijk klimaat'

Human Rights Watch, een andere mensenrechtenorganisatie met een kantoor in Moskou, vreest dat de inval bij Amnesty problemen inluidt voor internationale ngo's in Rusland. "Het verontrustende is dat Amnesty niet gewaarschuwd is door de stad", zegt Joelia Gorboenova van Human Rights Watch Moskou.

De inval past volgens haar in het "vijandelijke klimaat" voor mensenrechtenorganisaties in Rusland. "De regering ziet bescherming van mensenrechten als een instrument van het Westen om Rusland te verzwakken. Onze Russische partners hebben moeten sluiten. Mensenrechtenwerk wordt ontzettend moeilijk gemaakt."

Het Kremlin ontkent elke betrokkenheid. De woordvoerder van Poetin zei tegen persbureau Interfax dat hij er pas 's middags van hoorde en verwijst door naar de stad Moskou.