Direct naar artikelinhoud

Uber mag niet meer rondrijden in Duitsland

Een Duitse regionale rechtbank heeft een nationaal verbod opgelegd op taxidienst Uber en de UberPOP smartphone-apps. Op elke overtreding staat een boete van 250.000 euro.

De rechtbank deed de uitspraak nadat het Duitse taxibedrijf Taxi Deutschland een rechtszaak was begonnen tegen Uber. Het is slechts een van de rechtszaken die in verschillende Europese landen tegen de taxidienst uit San Francisco werden aangespannen.

Rechter Joachim Nickel zei voor het vonnis dat Uber de Duitse wetgeving rond commercieel personenvervoer overtreedt omdat de Uber-chauffeurs niet over de juiste licenties beschikken. In de ogen van de rechtbank gaat het om vervoer tegen een vergoeding en niet om een vrijblijvende 'meerijdienst''. UberPOP bestrijdt dat omdat iedereen zelf kan beslissen wat en of hij betaalt voor een rit.

Andere landen

Uber ligt met zijn service UberPop in heel wat landen in de clinch met de taxisector. Zo betoogde op 3 maart een zevenhonderdtal taxibestuurders in Brussel tegen het nieuwe Brusselse taxiplan, waarbij ook Uber toegelaten wordt.

Uber laat weten stappen te zullen zetten tegen het oordeel van de Duitse rechter, dat "ingaat tegen de Europese regels", en de dienst te zullen blijven aanbieden. Uber heeft drie weken de tijd om tegen de uitspraak beroep aan te tekenen.

In Frankrijk vond een huiszoeking plaats op het hoofdkantoor van Uber in Parijs. Daarbij werden meer dan twintig politiemensen ingezet. De huiszoeking maakte deel uit van een reeds langer durend onderzoek tegen Uber.

Op 12 maart werd ook in het Brusselse kantoor van Uber al een huiszoeking uitgevoerd. De lokale autoriteiten bij ons voeren een onderzoek of de praktijken van de taxidienst in overeenstemming zijn met de Belgische wet.