Direct naar artikelinhoud

Drugspand ex-politicus Ergün Top verzegeld

De Marokkaanse vzw Azrou in de Brederodestraat in Antwerpen is verzegeld door het parket, de uitbater is gearresteerd. De Morgen berichtte in 2011 al dat in het pand drugs worden verkocht. De eigenaar is ex-CD&V-politicus en zelfverklaard drugsbestrijder Ergün Top.

In september 2011 gingen beelden viraal van het ernstig aan het hoofd verwonde Antwerpse CD&V-gemeenteraadslid en advocaat Ergün Top. De man zei als huisbaas in een conflict verwikkeld te zijn geraakt met Bulgaarse drugshandelaren in zijn straat, de Brederodestraat. Top profileerde zich als strijder in de war on drugs. Hij had de nachtelijke sluiting geëist van een café waar drugs zouden worden verhandeld, waarna de uitbater hem te lijf was gegaan met een moersleutel. De uitbater werd veroordeeld tot tien maanden gevangenisstraf, maar in de Brederodestraat beweerden buren dat het Top te doen was geweest om de controle over wat er in zijn wijk gebeurde, eerder dan de strijd tegen de drugshandel.De Morgen berichtte op 11 september 2011 over het theehuis van de vzw Azrou in de Brederodestraat 176. Eigendom van Top, die het verhuurde aan Mohamed Z., de nu 46-jarige zaakvoerder van de vzw. "Mijnheer Top komt hier bijna elke dag", zei Z. toen, lichtjes onder invloed. "Om te zien hoe de zaken gaan. Hij is dan ook mijn baas."

Bob Marley

Vrijdagavond rond 21 uur viel de lokale politie van Antwerpen binnen bij de vzw. Volgens omwonenden gebeurde dat tijdens een undercoveroperatie. Bij het Antwerpse parket bevestigde woordvoerder Ken Witpas gisteren dat in het pand een hoeveelheid cannabis in beslag is genomen.

"De 46-jarige uitbater werd gearresteerd op verdenking van bezit en verkoop van verdovende middelen vanuit de drankinstelling", aldus Witpas. "Naar aanleiding van een huiszoeking werden op tal van plaatsen verdovende middelen aangetroffen. De betrokkene werd voorgeleid voor de onderzoeksrechter en aangehouden."

De vzw Azrou huurt het pand al sinds 2009 van Top. Z. was voordien zaakvoerder van een coffeeshop in Roosendaal. Volgens omwonenden is het niet aannemelijk dat Top als huisbaas al die jaren niets in de gaten had. Top en Z. bedreigden deze krant in 2011 wel nog met een rechtszaak wegens het verspreiden van lasterlijke informatie. Hij zei niet te willen betwisten dat er weleens een joint werd gerookt bij de vzw, maar dan ongetwijfeld tegen de wil van Z. in: "De man is van goede wil, daar ben ik heilig van overtuigd."

Uiterlijk voldeed het lokaal van vzw Azrou in elk geval aan alle uiterlijke kenmerken van een dekmantel. Drankjes kostten er 1 euro, maar niemand dronk wat. Binnenin hing een pregnante wietgeur en het bij het Staatsblad aangegeven maatschappelijke doel blonk uit in nietszeggendheid: "Ontwikkelen van initiatieven en activiteiten die leiden tot bevorderen van integratie allochtonen in Vlaamse maatschappij." Mensen die het pand binnengingen, deden dat in regel enkel om met kennis van codetaal ("Het is voor Bob Marley") wat cannabis te kopen.

Aan de ramen van het theehuis hangen nu A4'tjes met het logo van de politie. Het pand, staat er, is verzegeld op last van de procureur des Konings. Mohamed Z., zo geeft het Antwerpse parket nog mee, 'ontkent de verdenking'.

Ergün Top stapte in 2012 uit de politiek, officieel uit onvrede over het feit dat zijn CD&V in Antwerpen een kartel had gevormd met de sp.a van Patrick Janssens. Hij zinspeelde toen op een overstap naar N-VA of Open Vld. Top wenste gisteren niet te reageren op de verzegeling van zijn pand: "Ik ben eigenaar van een pand en daar zit een huurder in. Verder heb ik met u niets te bespreken."