Direct naar artikelinhoud

440 ontslagen bij Blokker Nederland

Bij Blokker Nederland staan 440 banen op de tocht. De keten kreunt onder de kwakkelende economie, de concurrentie van discountketen Action, maar vooral onder de groeiende populariteit van webshops.

Het personeel van de Nederlandse Blokker-winkels kreeg gisteren na sluitingstijd slecht nieuws. Omdat Blokker de verkoop in zijn 500 winkels ziet dalen, snoeit de keten in het personeelsbestand. Zo'n 440 van in totaal 7.000 jobs staan op de tocht. Na onder meer Hema, V&D en Schoenenreus, is Blokker al de zoveelste Nederlandse keten die in de problemen komt.

"Alleen ketens die voldoende inzetten op online activiteiten en de beleving in hun winkels, overleven deze moeilijke tijden", weet retailexpert Gino Van Ossel. "De keten is dé specialist in huishoudproducten. Maar waar denk je aan als je online een strijkijzer wil kopen? Aan Cool Blue of Bol.com, niet aan de webshop van Blokker", aldus Van Ossel. "Daarbij komt dat ook de andere ketens van de Blokker-

holding, zoals Bart Smit, Leen Bakker en Intertoys, de boot hebben gemist op vlak van online activiteiten. Ook daar is nog een inhaalbeweging nodig."

De 1.200 Blokker-werknemers in ons land moeten voorlopig niet vrezen voor hun baan.

Geen reden tot paniek

"De omzet in de winkels staat hier minder onder druk, omdat de crisis later en minder hard toesloeg. Bovendien hinkt de online markt in België nog achterop. Veel grote winkelketens hebben hier nog geen webshop", zegt Van Ossel. Maar Blokker is niet van plan om te wachten tot het zover is.

"We lanceerden vorige week de Belgische Blokker-webshop en de start was alvast veelbelovend", vertelt Belgisch directeur Frank De Belie. "In de toekomst willen we ook in onze fysieke winkels inspelen op die online activiteiten. De 213 Belgische filialen zullen dan ook niet verdwijnen."

Van Ossel: "Vandaag is er geen reden tot paniek voor Blokker in ons land. Maar de retailsector in het algemeen heeft het hard te verduren. De ketens moeten dus slim en vooruitziend zijn."