Direct naar artikelinhoud

'Vijanden van Iran zitten achter rellen'

Ayatollah Ali Khamenei, de hoogste leider van Iran, heeft 'vijanden van Iran' ervan beschuldigd de onrust in zijn land aan te wakkeren. Bij nieuwe protesten verloren alweer negen mensen het leven.

Bij demonstraties en ongeregeldheden tegen de Iraanse regering zijn sinds vorige week donderdag al zeker 21 doden gevallen. De protesten zijn de ernstigste sinds 2009, toen miljoenen Iraniërs de straat op gingen om te demonstreren tegen stembusfraude bij de presidentsverkiezingen.

Gisteren kwamen in de provincie Isfahan negen mensen om, van wie zes bij de bestorming van een politiebureau. Drie anderen, onder wie een lid van de Revolutionaire Garde, zouden door demonstranten zijn doodgeschoten. Alleen al in de hoofdstad Teheran zijn 450 mensen gearresteerd. Zij kunnen mogelijk de doodstraf krijgen wegens moharebeh, 'oorlogvoeren tegen God'.

Ayatollah Khamenei zei in zijn eerste publieke reactie op de recente onrust dat "vijanden van Iran in de afgelopen dagen verschillende middelen hebben ingezet, zoals geld, wapens, politieke activiteit en inlichtingendiensten, om problemen te veroorzaken voor de Islamitische Republiek". De geestelijke leider kondigde aan de Iraanse natie te zullen toespreken "als de tijd rijp is".

Volgens Ali Shamkhani van de Opperste Nationale Veiligheidsraad zitten de VS, Groot-Brittannië en Saudi-Arabië achter de onlusten. "De Saudi's zullen te maken krijgen met een onverwachte reactie van Iran, en zij weten hoe ernstig dit kan zijn", aldus Shamkhani in een interview met een Libanese zender.

De Amerikaanse president Donald Trump spreekt op Twitter al dagenlang zijn steun uit voor de demonstranten. Dinsdag schreef hij dat "het Iraanse volk eindelijk in opstand komt tegen het wrede en corrupte Iraanse regime". "Al het geld dat president Obama zo dom was hen te geven is besteed aan terrorisme en in hun zakken beland", een kennelijke verwijzing naar de in 2015 door Obama gesloten nucleaire deal met Iran. "De mensen hebben weinig voedsel, enorme inflatie en geen mensenrechten. De VS houden het in de gaten!"

De protesten begonnen donderdag in Mashhad uit onvrede over de slechte staat van de economie, de hoge voedselprijzen en de corruptie, en breidden zich daarna snel uit. De demonstranten, onder wie veel arme jongeren, keerden zich al snel ook tegen de regering. President Hassan Rouhani leek maandag enig begrip op te brengen voor de protesten. Volgens hem vragen de mensen op straat "niet om water en brood maar om meer vrijheden".