Direct naar artikelinhoud

En deze keer bikkelen ze over... de erfbelasting

In 2018 zal de Vlaamse regering de erfbelasting hervormen. Dat die zal dalen, is duidelijk. Maar hoeveel en voor wie: daar heeft elke meerderheidspartij haar eigen idee over.

Sinds de zesde staatshervorming is Vlaanderen bevoegd voor de erfbelasting. Daar wil de Vlaamse regering meteen gebruik van maken om de belasting te moderniseren, en vooral ook: een stukje te verlagen.

Vlaams minister van Begroting Bart Tommelein (Open Vld) had al aangekondigd dat hij de "onredelijk hoge belasting" van 65 procent op de erfenis van een vriend of verre neef zou verlagen naar 50 procent.

Maar de N-VA heeft daar bedenkingen bij. "Natuurlijk is 65 procent te hoog, maar die tarieven ineens zo drastisch verlagen kost 70 miljoen euro, terwijl de minister maar 108 miljoen heeft om zijn hele hervorming te financieren", zegt Vlaams Parlementslid Jos Lantmeeters (N-VA). "Ook wie erft in rechte lijn, van zijn ouders of partner, moet je een drastische verlaging gunnen."

Terugverdieneffecten

Tommelein reageert zelf niet, maar zijn partij blijft voluit achter het voorstel staan. "Federaal hebben we het deel dat je verplicht aan je kinderen moet geven verlaagd", legt Willem-Frederik Schilz (Open Vld) uit. "Maar je kunt niet enerzijds mensen meer vrijheid geven om te schenken aan wie ze willen, en die erfenis vervolgens voor meer dan de helft wegbelasten. Bovendien hebben we de schenkingsrechten al verlaagd, zodat schenken aan je kleinkinderen tijdens je leven goedkoper wordt."

Het kostenplaatje zal volgens Schilz wel meevallen. "Als het tarief verlaagt, zullen meer mensen aan derden schenken. Er zijn dus ook terugverdieneffecten."

CD&V blijft op de vlakte. "We moeten alles samen bekijken, maar iedereen voelt aan dat 65 procent te hoog is, en niet meer van deze tijd", zegt CD&V-parlementslid Katrien Schryvers.

Met collega Koen Van den Heuvel (CD&V) werkte ze een wetsvoorstel uit waarin ze een flexibele erfenissprong bepleit. Als je vandaag erft van je ouders, kun je ervoor kiezen die erfenis te aanvaarden of door te schuiven naar je kinderen. Zo worden die later niet nog eens belast op hetzelfde bedrag.

"Vandaag is het echter een alles-of-niets-verhaal", zegt Schryvers. "Nochtans zijn er veel mensen die een deel aan hun kinderen willen schenken, maar ook een appeltje voor de dorst willen, om later bijvoorbeeld een rusthuis te kunnen betalen. Als je die kans geeft, zullen meer mensen van de erfenissprong kunnen genieten en geef je de jongere generatie een duwtje in de rug."

Maar de N-VA schiet het voorstel af. "Dit is helemaal niet sociaal", vindt Lantmeeters. "Het zijn nog steeds de mensen die over hebben die 90 procent zullen doorschuiven naar hun kinderen. Bovendien is het een budgettaire bom, waarvan je de impact niet kunt berekenen. Meer mensen zullen de helft doorgeven, maar dat gaat onze inkomsten uit erfbelasting op de lange termijn halveren."

Ook Open Vld wil zich voorlopig niet in zo'n avontuur storten. "Stap voor stap", klinkt het.

Langst levende

Ook de N-VA werkt aan een wetsvoorstel: de partij wil de langst levende partner altijd vrijstellen van erfbelasting. Vandaag betalen die geen belasting op de gezinswoning, maar wel een (lage) belasting op de helft van hun gemeenschappelijke financiën. "En daarna betalen de kinderen nog eens erfbelasting op dat geld. Dat is niet logisch", vindt Lantmeeters.

Hij wil daarom de erfbelasting voor partners afschaffen. Schilz wacht het voorstel af, Schryvers wil het zeker bekijken, maar allebei wijzen ze op het kostenplaatje: 161 miljoen. "Meer dan onze maatregel, en meer dan het voorziene budget voor de hele hervorming", aldus Schilz. "Maar wel voor iedereen", benadrukt Lantmeeters.

Tegen 1 september volgend jaar moet de hervorming van de erfbelasting rond zijn, zodat ze gelijktijdig kan ingaan met het nieuwe erfrecht.