© rr

Thuisverpleger en moeder pluimen hoogbejaarden

Een 36-jarige thuisverpleger uit Kontich en zijn moeder (60) hebben drie hoogbejaarden op schaamteloze wijze opgelicht. Ze lieten zich in de testamenten van hun slachtoffers opnemen en luisden schenkingen af. Na het overlijden stalen ze zelfs geld en juwelen.

Jonathan Bernaerts

De charmante Dag V.B. (36) was thuisverpleger in Kontich. Tijdens de uitoefening van zijn job kwam hij dagelijks bij oudere mensen over de vloer. Het liefst ging Dag langs bij bejaarden met een aardige spaarcent op hun bankrekening. Als de slachtoffers hun levenseinde voelden naderen, schakelde de dertiger zijn moeder Katrien J. (60) in.

Zonder schroom drong de vrouw het leven van de mensen binnen. Plots deed ze voor hen de was, ging ze naar de winkel en hielp bij papierwerk. De meesten, eenzaam en oud, zagen in Katrien een goede vriendin.

Oplichting

Dag en zijn moeder stonden maandag voor de rechtbank voor feiten van oplichting, diefstal en witwas. De aanklager vorderde voor beiden twee jaar celstraf en wil dat ze tienduizenden euro terugbetalen. “Moeder en zoon deden zich voor als vrienden, maar eigenlijk waren ze er alleen op uit om zichzelf te verrijken. Ze teerden op de zwakheid van de bejaarden. Dat de zoon een thuisverpleger was, maakt de oplichting nog verwerpelijker.”

Ondanks de zware bewijslast schreeuwden Dag en zijn moeder op het proces hun onschuld uit. “We staan recht in onze schoenen. Ik begrijp niet waar al die verhaaltjes vandaan komen”, zei Katrien. “Inderdaad, ik heb mijn job altijd in eer en geweten uitgeoefend”, ging Dag verder.

“Niets strafbaars”

Hun advocaat Frédéric Thiebaut pleitte de vrijspraak. “Men kan moeder en zoon opportunisme verwijten, maar ze hebben niets strafbaars gedaan”, aldus de raadsman. “Er is een vertrouwensband ontstaan tussen mijn cliënten en de vermeende slachtoffers. Ze hebben uit vrije wil cadeaus en schenkingen gegeven.”

Ruim vijf jaar na de feiten zijn de nabestaanden van de slachtoffers nog steeds in shock. Ze eisen een schadevergoeding. “Dit was oplichting van het laagste allooi”, zei Jan Michel, advocaat van een burgerlijke partij.

Uitspraak op 19 december.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER