Direct naar artikelinhoud

Noord-Korea kan nu 'elke Amerikaanse stad treffen'

Noord-Korea heeft voor de derde keer dit jaar met succes een intercontinentale ballistische raket getest. Hiermee is het land naar eigen zeggen 'een complete kernmacht' geworden die het volledige grondgebied van de VS kan raken.

De Hwasong-15, een nieuw type, werd dinsdag rond 03.00 uur plaatselijke tijd afgevuurd. De raket haalde een hoogte van ongeveer 4.500 kilometer en landde na een vlucht van zo'n 50 minuten in de Japanse Zee. Het projectiel legde een afstand van ruim 900 kilometer af. Met name de hoogte die het projectiel bereikte, is opvallend en mede bepalend voor het potentiële bereik van de raket.

Veel experts twijfelen aan de claim van Noord-Korea dat het met zijn nucleaire arsenaal overal op Amerikaanse grondgebied zou kunnen toeslaan. Zeker is wel dat het regime van Kim Jong-un in korte tijd grote stappen heeft gemaakt met zijn wapenprogramma.

13.000 kilometer

Volgens David Wright, een wetenschapper verbonden aan het Amerikaanse Union of Concerned Scientists, presteerde de Hwasong-15 beter dan zijn twee voorgangers die in juli werden afgevuurd. De raket zou een potentieel bereik hebben van bijna 13.000 kilometer, voldoende om elke Amerikaanse stad te treffen.

De lancering is een nieuw affront aan het adres van de Amerikaanse president Trump, die met 'maximale druk' het Noord-Koreaanse regime wil dwingen zijn nucleaire wapenprogramma op te geven. Vorige week nog liet Trump het regime plaatsen op de lijst van staten die terrorisme ondersteunen, hetgeen nieuwe sancties mogelijk maakt. Trump reageerde dinsdag kort op de lancering. "We gaan dit regelen." Later belde hij met de Japanse premier Abe en de Zuid-Koreaanse president Moon. In een verklaring noemden Moon en Trump de lancering 'roekeloos'.

De Japanse premier Abe kondigde aan een spoedberaad aan te vragen bij de VN-Veiligheidsraad. Dat overleg staat gepland voor woensdag.

Op ramkoers

De lancering maakt voorlopig een einde aan de hoop dat Noord-Korea mogelijk bereid zou zijn tot onderhandelingen, gezien de rakettestpauze die het land de voorbije weken in acht nam. De laatste rakettest dateerde van 15 september.

De nucleaire bedrijvigheid bracht Noord-Korea deze nazomer op ramkoers met de internationale gemeenschap en in het bijzonder met de Verenigde Staten, Zuid-Korea en Japan.

De waarschuwingen van Trump logen er toen niet om. Ten overstaan van de Verenigde Naties dreigde hij met de 'totale vernietiging' van Noord-Korea als diens raketlanceringen de VS noopten tot verdediging van bondgenoten of zichzelf.

De Amerikaanse senator Lindsey Graham, die eerder al zinspeelde op een nieuw gewapend conflict op het Koreaanse schiereiland, zei dinsdag dat "als dit zo doorgaat, het oorlog wordt. Als we een oorlog nodig hebben om dit te stoppen, dan doen we dat."