Direct naar artikelinhoud

Na aanvoerder nu ook master

Vincent Kompany mag een titel toevoegen aan zijn cv: hij haalde na vijf jaar parttime studeren zijn masterdiploma aan de Manchester Business School. 'Een eerbetoon aan mijn overleden moeder.'

Kompany (31) studeerde begin deze maand af, maar de Alliance Manchester Business School, een gereputeerde instelling in het Verenigd Koninkrijk, maakte het nieuws gisteren officieel. De aanvoerder van Manchester City behaalde een merit grade op zijn eindexamens en kreeg een onderscheiding voor zijn eindwerk, waarin hij bestudeerde hoe Premier League-clubs kunnen profiteren van het thuisvoordeel.

"Educatie is voor mij altijd heel belangrijk geweest", zegt Kompany. "Mijn moeder heeft ons dat bijgebracht, al op jonge leeftijd. Deze studies en dit diploma voelen aan als een hommage aan haar. Als je op het hoogste niveau speelt, is het beheer van je eigen financiën als het runnen van een bedrijf. Het was voor mij belangrijk om te begrijpen waarover mijn boekhouder het heeft. Ik ben een ondernemer en zakendoen interesseert me. Dankzij deze opleiding heb ik nu ook een academische achtergrond om op terug te vallen."

Het was een enorme uitdaging, geeft de Rode Duivel toe. "Ik moest op de tanden bijten. Gelukkig kon ik de lessen flexibel plannen rond mijn voetbalcarrière. Voetbal is meer dan een sport. Het heeft een invloed op het sociaal gebeuren en is big business. Ik kon mijn onderzoek concentreren op de voetbalindustrie en interviewde 25 spelers die op de hoogste niveaus hebben gespeeld. Hoewel ik nog zo lang mogelijk wil blijven voetballen, kan ik deze studie in de toekomst gebruiken."

Kompany kreeg felicitaties van zijn coach bij Manchester City, Pep Guardiola.