Direct naar artikelinhoud

Achter het tikitakavoetbal woedt de crisis in Spanje

Het is openlijk oorlog in het Spaanse voetbal. Een algemene voetbalstaking, die vanaf 16 mei is uit-geroepen door de Spaanse Voetbalfederatie (RFEF) op verzoek van de spelers-vakbond (AFE), dreigt zowel de Spaanse Liga als de bekercompetitie van dit seizoen lam te leggen.

De ongekende actie, woensdag uitgeroepen door de federatie rond een aanslepend conflict over de televisierechten, werd gisteren direct voor de rechtbank aangeklaagd door de Profvoetballiga (LFP). De stakingsactie is chantage, meent een woedende Liga-voorzitter Javier Tebas. "Waanzin, onbezonnen en totaal onverantwoordelijk", zegt Tebas, die waarschuwde voor de "verschrikkelijke en omvangrijke schade" die de staking zal veroorzaken.

De staking is gekozen op een strategisch moment. Ze legt de laatste twee wedstrijdrondes plat van de Spaanse Liga, die zoals gebruikelijk tot op het laatste moment beslissende wedstrijden kent, inclusief promotie- en degradatiewedstrijden.

In de top van de competitie is het ongemeen spannend: Barcelona verdedigt een voorsprong van twee punten op Real Madrid, maar moet nog op bezoek bij Atlético Madrid. Voeg daarbij de Spaanse bekerfinale die wordt lamgelegd en het is duidelijk waar de woede van de Liga-voorzitter vandaan komt.

Aanleiding van de staking is een decreet van de Spaanse regering rond de centrale verkoop van televisierechten - een terugkerend onderwerp van bittere oorlogen in het Spaanse voetbal - en rond de verdeling van de inkomsten hiervan over de clubs.

De spelersvakbond eist dat de regering terugkomt op haar plannen, omdat deze de clubs en de professionele spelers zouden benadelen. Dit ondermeer door de directe inhouding van belastingen en premies. Ook de verdeling van de rechten over de ere- en de eerste divisie - 90 versus 10 procent - zou tot een te grote inkomensongelijkheid leiden, stelt de spelersbond.

Klopjacht van de fiscus

Op de achtergrond spelen echter meer ruzies. De federatie is boos op de regering omdat deze zonder veel omhaal een deel van de toto-inkomsten niet langer uitkeert. Onder de topspelers en de besturen van de Spaanse clubs heerst onrust omdat de Spaanse belastingdienst het afgelopen jaar wel erg actief is geweest met het najagen van achterstallige belastingen, in het bijzonder als deze worden geheven over de beeldrechten van de voetballers.

Tussen de voetballersvakbond en de Liga wordt daarnaast een taaie strijd gestreden rond het omstreden verbod op 'derde-partijfinanciering', die deze maand van kracht zou zijn. De Liga verwelkomt investeringsfondsen die al zo'n 100 miljoen euro in het Spaanse voetbal zouden hebben gepompt, terwijl de vakbond die juist beschouwt als een onethische uitverkoop.

De staking betreft de hele voetbalsector van de zeventien landelijke federaties en omvat 600.000 spelers, 30.000 wedstrijden en 15.000 voetbalclubs. Vooralsnog is er weinig kans dat de staking wordt afgelast, aangezien alle partijen vastbesloten lijken om te laten zien wie het voor het zeggen heeft in het Spaanse voetbal.

De Liga-voorzitter heeft er bij de regering aangedrongen "geen komma" in hun voorstellen te wijzigen. Het belooft een harde strijd te worden.