Direct naar artikelinhoud

VS trainen Syrische rebellen, rebellen geven wapens aan terroristen

Gematigde Syrische rebellen die zijn opgeleid door de VS zouden wapens hebben gegeven aan al-Nusra, de Syrische tak van Al Qaida. De Amerikanen kunnen er niet om lachen.

De VS leidden de rebellen van de New Syrian Forces op opdat ze zich beter zouden kunnen verweren tegen de radicale islamisten die oprukken in Syrië. Het is net aan zo'n terroristische groepering dat de rebellen zes pick-ups en munitie hebben overgedragen. Zo betaalden ze voor een veilige doorgang door gebied dat wordt gecontroleerd door de terroristen. Mogelijk redeneerden de rebellen: het is niet aan IS, dus het mag. De Amerikanen denken er anders over. Kolonel Patrick Ryder, woordvoerder van het Centraal Militair Commando voor het Midden-Oosten (CentCom), heeft het over "erg verontrustend" gedrag en een "schending van de regels".

Het toont nog maar eens hoe complex de situatie in Syrië is. Iedereen vecht er tegen iedereen, en hoewel het Westen gematigde rebellen probeert te steunen, handelen die niet altijd zoals verwacht in de strijd tegen president Bashar al-Assad en IS.

De VS koesterden de ambitie om drie jaar lang jaarlijks 5.000 rebellen te trainen voor de strijd tegen IS, maar tot nu toe kregen slechts twee groepen van 54 en 70 strijders een opleiding en uitrusting. En nu is een kwart van die uitrusting in handen gekomen van een tussenpersoon die ervan verdacht wordt deel uit te maken van het al-Nusra-front.