Direct naar artikelinhoud

Genoeg geduld gehad: Patience maakt comeback in Windows 10

Het waarschijnlijk meest gespeelde (digitale) kaartspel maakt een comeback. Jawel, Microsoft haalt Patience terug.

Tegenwoordig verdrijven we de tijd achter onze pc met Facebook, Twitter, Zalando, Bol en god weet welke sites. Maar vroeger, voor het internet er was, was er maar één andere manier om computergewijs de verveling te verslaan: Patience. Microsoft haalt het bekende kaartspel vanonder het stof en stopt het in haar nieuwe besturingssysteem Windows 10, dat eind deze zomer wordt gelanceerd.

Om deze comeback extra in de verf te zetten, maar ook om de 25ste verjaardag ervan te vieren, organiseert het softwarebedrijf volgende maand een toernooi voor Patience-fans. Dat is op zijn minst opmerkelijk te noemen: Patience, ook wel gekend als Solitaire, speel je immers in je eentje.

De uitkomst van het spel is ook grotendeels gebaseerd op geluk. Bij Windows zien ze daar geen graten in. Vanaf juni zal het publiek een-tegen-eenwedstrijden kunnen spelen. Daarna kunnen ze het opnemen tegen een aantal werknemers van het bedrijf.

Patience werd in 1989 ontwikkeld door Microsoft-stagiair Wes Cherry om gebruikers te laten wennen aan het gebruik van een muis en een bureaublad. Sinds 1990 zat het in elke versie van Windows en werd er jarenlang op kantoor maar evengoed thuis, achter pc's kaarten gestapeld en geschud. Het wereldwijde web en de komst van internetspelletjes deed de populariteit van het kaartspelen evenwel tanen. In die mate dat in 2012, bij Windows 8, het spel uit het systeem werd geschrapt. Wie dat per se wilde kon het wel nog zelf installeren.

Niet het enige spel

Wie Patience straks, bij de komst van Windows 10, weer wil herontdekken, kan dat onder de bekende shortcut: Start> Programma's> Accessoires> Spelletjes. Daar zal niet alleen de standaard Patience te vinden zijn, maar ook vijf varianten: Klondike, Spider, Freecell, Pyramid en Tripeaks.