Direct naar artikelinhoud

Kanaalplan zorgt voor vangst 137 kg marihuana

Het Kanaalplan dat in de nasleep van de terreuraanslagen van 2015 in Parijs is gelanceerd in zeven Brusselse gemeenten en Vilvoorde, heeft al geleid tot de sluiting van 26 organisaties en de inbeslagname van heel wat drugs.

Het gaat om 'schimmige vennootschapjes en vzw's' die mogelijk financiële banden met terreurcellen hebben. "Het Kanaalplan richt zich op de illegale economie, want dankzij parallelcircuits geraken terreurcellen aan hun financiering", stelt minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon.

"Zoals elke markt gaat ook de drugshandel voortdurend op zoek naar opportuniteiten om winst te maken voor diverse doeleinden, waaronder financiering van terrorisme."

De minister meldt dat politie en inspectiediensten in 2017 al achttien controleacties hebben uitgevoerd in de bewuste zone. Het gaat om zogenaamde BELFI-acties door de federale gerechtelijke politie onder leiding van de arbeidsauditeur. Er werden 96 entiteiten gecontroleerd, wat leidde tot 26 sluitingen en 4.695 euro aan inbeslagnames.

Ook de strijd tegen drugs is opgevoerd. "De gerechtelijke politie van Brussel heeft schitterend werk geleverd", zegt Jambon. "In de eerste helft van dit jaar bijvoorbeeld heeft ze in dat gebied 137 kg marihuana, 3 kg cocaïne, 5.488 cannabisplanten en 0,9 kg heroïne in beslag genomen."

Jambon wil de opgedreven strijd tegen verdovende middelen nationaal volhouden. "Vorig jaar zijn in ons land meer dan duizend plantages opgerold. Het cannabisbezit is in België nog nooit zo hoog geweest."