Direct naar artikelinhoud

Antwerpse politie alweer in opspraak

De Antwerpse politie is verwikkeld in een pijnlijk schandaal. Minstens vier agenten worden verdacht van zware diefstallen en afpersing tijdens de diensturen, onder meer bij vluchtelingen. Een van de agenten is een lid van een Albanese familie die bekend is in het misdaadmilieu.

"Als deze feiten worden bewezen, dan gaat het zonder meer om een zwarte bladzijde in de geschiedenis van ons korps." Het was Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA) die het nieuws naar buiten bracht dat vier agenten "schokkende en pijnlijke feiten" pleegden tijdens hun werk, in uniform.

Minstens vier agenten worden verdacht van diefstallen en afpersing. Hun telefoons zijn de voorbije zes maanden afgetapt door de dienst Intern Toezicht van het korps. Nu is de zaak overgemaakt aan het parket. Meerdere bronnen melden dat er vluchtelingen en sans-papiers bij de slachtoffers zijn.

Het Antwerpse gerecht houdt er rekening mee dat het bestelen van illegalen al maanden, zelfs jaren aan de gang is. De opgepakte agenten werkten jarenlang in het wijkkantoor van de Handelstraat in Antwerpen-Noord, een pleisterplaats voor illegalen.

"Dit is het laagste wat je als politieman kunt doen", reageert een collega. "Illegalen zijn onmachtig. Zij zullen nooit klacht indienen, uit schrik te worden opgepakt en het land te worden uitgezet."

Videoboodschap

Een van de verdachte agenten is Besart B. Zijn naam doet een belletje rinkelen in het Antwerpse misdaadmilieu. Een deel van zijn familie kwam al in aanraking met het gerecht. Portier Genti B. werd in 2005 tot 25 jaar veroordeeld nadat hij een vrouw neerschoot. Arif B. kreeg in 2013 drie jaar cel met uitstel voor het afpersen van een restauranteigenaar. Het gezin van de verdachte agent benadrukt dat het alle banden met dit deel van de familie volledig heeft verbroken. Besart B. is vijf jaar in dienst.

De Wever, die als burgemeester eindverantwoordelijke is voor de lokale politie, behoudt het vertrouwen in korpschef Serge Muyters. "Deze zaak geeft aan dat ons politiekorps in staat is choquerende feiten aan het licht te brengen en grondig te onderzoeken, zonder taboes."

Muyters zelf laat in een opmerkelijke videoboodschap weten dat de zaak tot op de bodem wordt uitgespit. "Verschillende inspecteurs zijn gearresteerd. Dit is een smet op het goede politiewerk waarin we de laatste jaren hebben geïnvesteerd". Voorts wil hij geen commentaar kwijt.

Het Antwerpse politiekorps kwam de voorbije jaren vaker in opspraak. Twee weken terug werd duidelijk dat twee agenten die veroordeeld zijn tot zeven en negen maanden celstraf voor een caféruzie met een jonge Marokkaan, niet ontslagen konden worden. Ingewijden zeggen dat De Wever deze keer daarom de communicatie absoluut zelf in handen wilde nemen.

Volwassen genoeg

Maar dat hij geen details geeft, leidt tot ongenoegen bij de oppositie. "De Antwerpenaren zijn volwassen genoeg om zelf een oordeel te kunnen vellen", zegt Wouter Van Besien, de groene kopman in 't Stad. "Transparantie zou het vertrouwen meer dienen dan deze bizarre communicatie."

Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) vindt dat de Antwerpse politie de zaak correct heeft aangepakt. "Het is nu aan het gerecht om de beschuldigingen verder te onderzoeken", laat hij via zijn woordvoerder weten.

► 2-3