Direct naar artikelinhoud

Franck Berrier weg, Oostende herboren

Wat een metamorfose onderging KVO de voorbije weken. Drie overwinningen, tien goals voor en slechts twee tegen. Dit alles sinds Franck Berrier naar de B-kern werd verbannen: niet de enige factor van de heuse ommezwaai, wél een bepalende.

Dinsdag 24 oktober. Ondanks de kleine opflakkering na de trainerswissel is KV Oostende na nederlagen tegen Club Brugge en STVV opnieuw weggezakt. Vanavond moet het gebeuren tegen Charleroi, in een belangrijke week waarin ook nog een trip naar Lokeren op het programma staat. In de kleedkamer is het muisstil wanneer men een boodschap van Franck Berrier voor Marc Coucke aan de spelers laat horen: "Laat mij gaan of geef mij een zot contract. Anders speel ik niet meer voor Oostende." De spelersgroep verafschuwt de handelswijze van hun spelmaker en viert twee uur later de eerste klinkende thuiszege van het seizoen: 3-0 tegen Charleroi, zonder Berrier, die intussen is verwezen naar de B-kern.

Het blikje cola van Berrier

Twee weken later heeft KV Oostende negen punten meer en lijkt de ploeg herboren. Zonder de grote vedette, die zijn conditie nog steeds onderhoudt tussen jonkies die pendelen tussen het oefenveld en de schoolbanken. De déclic zonder Berrier is enorm, meer nog dan in de eerste weken na het vertrek van coach Yves Vanderhaeghe.

Zowel op als naast het veld lijkt Oostende wel te varen zonder 'de kleine generaal'. In het 3-5-2-systeem heeft Custovic werkers nodig op het middenveld: Jali en meer nog Siani en Vandendriessche, spelers die zich de longen uit het lijf lopen en zich wegcijferen voor het team. Zonder sterallures of zonder verwensingen wanneer iemand hem niet meteen aanspeelt.

Meer nog dan op het veld is de ommezwaai in de kleedkamer voelbaar. Coucke stelde een voorbeeld door Berrier te ontzetten, Custovic volgde de voorzitter door ook de misnoegde Gano disciplinair te schorsen. "Niemand staat boven de groep", een basisgegeven dat in korte tijd in ere hersteld is. De natuurlijke leiders van vandaag nemen het voortouw zonder op te vallen. Siani en Lombaerts geven het voorbeeld en sturen bij waar nodig, maar anders dan Berrier genieten zij geen privileges. Zo hoefde de spelmaker zich vrijwel nooit te engageren voor de sociale projecten van KVO en stond er voor hem - terwijl frisdranken verboden zijn op de club - altijd wel een blikje cola klaar.

Vandaag is iedereen weer gelijk voor de wet. De groepsgeest is terug, het teambelang gaat opnieuw boven alles. Musona, die zich de voorbije maanden ook boven de groep verheven voelde, beseft dit: niet toevallig draait de Zimbabwaan na drie maanden sukkelen sinds kort weer op volle toeren.

Intussen verkommert Berrier in de B-kern, waar hij wellicht nog een hele poos zal blijven. Coucke was meer nog dan bij de heisa rond Proto in zijn gat gebeten en wil de Fransman als het moet zelfs tot het einde van zijn contract (medio 2019) bij de beloften houden. Zolang er geen aanzienlijke transfersom van zowat één miljoen op tafel komt, blijft de middenvelder waar hij is. Van een terugkeer naar de A-kern is al helemaal geen sprake.