Direct naar artikelinhoud

Hoe zwangerschap Serena Williams Australian Open hielp winnen

Zwangerschap en topsport: het gaat zelden goed samen. Behalve dan de eerste drie maanden. Niet toevallig dus won Serena Williams (35) de Australian Open op een moment dat ze negen weken ver was, tenminste als het nieuws ook geofficialiseerd wordt.

Twintig weken zwanger is Serena Williams ondertussen. Een simpele rekensom leert ons dat de Amerikaanse eind januari - toen ze de finale van de Australian Open van zus Venus won - zo'n 9 weken in verwachting was. Een nadeel? Integendeel. Zwangere vrouwen blijken fysiek immers in het voordeel tegenover niet zwangere vrouwen. Althans in de beginfase. "De eerste drie maanden", preciseert gynaecoloog Roland Devlieger, hoofd heelkunde van het UZ Leuven.

Als professor, dokter en gynaecoloog weet hij perfect waarover hij spreekt. "Bij een zwangerschap gaat niet alleen het gewicht omhoog. Ook het bloedvolume stijgt, waardoor er meer rode bloedcellen in het lichaam komen. En daardoor gaat er meer zuurstof naar de spieren, waardoor je beter kunt presteren." Maar dat is niet het enige voordeel. "Er is ook een toename van relaxine, een hormoon waardoor de gewrichten beweeglijker worden."

Dat staat niet los van de hele hormonale huishouding die door elkaar gerammeld wordt. "Testosteron is nog een hormoon dat op dat moment in het lichaam wordt aangemaakt."

En dat dat zo zijn voordeel heeft, bewijzen de vele topsporters die de voorbije jaren en decennia op doping betrapt werden. "Er zijn ook de verhalen uit het toenmalige Oost-Duitsland", haalt Devlieger aan. "Vrouwelijke sporters zouden zo kort voor een topcompetitie via kunstmatige inseminatie zwanger zijn gemaakt, speciaal om hen beter te laten presteren. Daarna volgde een abortus."

Niet dat Serena Williams ervan verdacht wordt om die reden zwanger te zijn geworden, maar is het toeval dat ze doorstoomde naar de titel zonder ook maar één set te verliezen? Zegt de professor: "Ze kan er tijdens de Australian Open zeker haar voordeel mee gedaan hebben."