Direct naar artikelinhoud

Raad van State maakt alweer brandhout van effectentaks

De effectentaks biedt geen antwoord op de vraag naar fiscale rechtvaardigheid, zo blijkt uit een nieuw advies van de Raad van State. Is de taks nog levensvatbaar?

Een eerste ontwerp werd begin oktober al afgeserveerd door de Raad van State. De regering voerde aanpassingen door, maar stootte opnieuw op een erg kritisch advies. Au fond wordt hetzelfde probleem aangekaart: de effectentaks mist zijn doel, namelijk fiscale rechtvaardigheid.

Waarover gaat het? De regering had beslist om een taks te heffen op aandelen die op een effectenrekening staan. Vanaf een bedrag van 500.000 euro wordt 0,15 procent belasting betaald. Maar waarom worden aandelen die niet op zo'n rekening staan dan niet belast?

"Het gelijkheidsbeginsel is daarmee geschonden", zegt professor fiscaliteit Mark Delanote (UGent). "De regering moet zoiets kunnen verantwoorden. Daarvoor gebruikt ze het argument dat ze de grotere vermogens wil laten bijdragen. En dat gaat hier niet op. Iemand met een groot vermogen kan evengoed zijn geld stoppen in vastgoed, een kunstcollectie of iets helemaal anders."

"De regering had nooit mogen verwijzen naar rechtvaardige fiscaliteit als motivering", zegt ook Gerd Goyvaerts, topfiscalist bij Tiberghien Advocaten. "Dat botst altijd op principiële juridische bezwaren omdat dat zo'n open norm is."

Pijnlijk voor CD&V

De kritiek van de Raad van State is extra pijnlijk voor CD&V. De partij maakte van fiscale rechtvaardigheid een breekpunt. Het was premier Michel (MR) die met de effectentaks kwam om haar tegemoet te komen.

"Al drie jaar aast CD&V op die trofee", zegt sp.a-Kamerlid Peter Vanvelthoven. "Er zullen fiscale advocaten naar het Grondwettelijk Hof stappen. Dan blijft er niets over van hun beloftes."

Binnen de regering is het stil. Michel heeft orders gegeven om niet te communiceren.