Direct naar artikelinhoud

Ook ziekenhuis betaalde voor 'slecht gelegen skybox'

Er heerst onduidelijkheid over hoeveel belastinggeld er is gebruikt om etentjes te betalen in de skybox die de stad Gent bezit in de Ghelamco Arena. Het is alleszins meer dan de 5.000 euro die eerst opdook.

Het bedrag leek in eerste instantie bescheiden: 5.159 euro had stad Gent in drie jaar moeten betalen voor de catering in hun loge in de skybox in het stadion van AA Gent. De slechtst gelegen loge van het hele stadion, zo verdedigde Daniël Termont zich afgelopen weekend nog. Maar het bedrag van 5.159 euro blijkt alleen de rekening van één schepen te zijn. Christophe Peeters (Open Vld) nodigde als schepen van Financiën ongeveer één keer per seizoen mensen uit die op kosten van stad Gent tijdens een match mochten eten en drinken. "Het ging onder meer om bedrijfsleiders van binnen en buiten Gent", zegt Peeters. "Maar ook onze contacten in de bankwereld en onze pensioenfondsbeheerder heb ik eens uitgenodigd."

Het is de nv Buffalo (een vennootschap waarvan de stad meerderheidsaandeelhouder is) die de loge officieel beheert en de factuur voor de catering betaalt aan AA Gent. Voor twaalf personen - de maximale capaciteit - schommelt de kostprijs tussen 1.200 en 1.500 euro. Dat bedrag mag de nv Buffalo vervolgens aan de organisator doorrekenen. "In mijn geval was dat de nv Buffalo zelf", zegt Peeters. "Want ik ben daar voorzitter." Die nv krijgt zijn werkingsmiddelen echter rechtstreeks van stad Gent, dus aan het einde van de rit wordt dat met belastinggeld vereffend.

Onmogelijk na te gaan

Peeters benadrukt echter dat hij niet de enige schepen is die mensen uitnodigt in de skybox. Ook kandidaat-burgemeester Rudy Coddens (sp.a) of schepen voor Mobiliteit Filip Watteeuw (Groen) maken soms gebruik van de loge. Net als burgemeester Daniël Termont (sp.a).

Hun factuur wordt echter verrekend via de structuren waar ze een mandaat bekleden. Dat maakt het onmogelijk om na te gaan hoeveel belastinggeld er gespendeerd is in de skybox. "Het is afgesproken dat de cateringkosten gedragen worden door de instantie die uitnodigt", zegt Peeters. "Voor Watteeuw was dat bijvoorbeeld het Gentse mobiliteitsbedrijf, voor Coddens was dat het AZ Jan Palfijn. En voor burgemeester Termont was dat gasintercommunale Fluxys."

Het leeuwendeel van de kosten zijn echter gemaakt door sogent, het stadsontwikkelingsbedrijf van Gent. Zij palmden de loge het vaakst in en namen de factuur voor hun rekening. Maar ook dat is dus belastinggeld. Omdat de kosten over zo veel verschillende stadsbedrijven en intercommunales zijn gespreid, is het onduidelijk hoe hoog de totale rekening de voorbije drie seizoenen is opgelopen.

Voor de Gentse oppositie is het noodzakelijk dat daarover klaarheid komt. "We willen weten wie de etentjes betaalt en hoe hoog het bedrag oploopt", aldus Veli Yüksel (CD&V).

Siegfried Bracke van N-VA was zelfs zo verbolgen over de onthullingen, dat hij prompt ontslag nam uit de cvba die de Ghelamco Arena beheert. Daar zat hij twee jaar in de raad van bestuur. "Er is in die periode nooit met één woord gerept over een skybox, laat staan dat er op kosten van de belastingbetaler gegeten en gedronken werd", zegt Bracke.