Direct naar artikelinhoud

Vlak voor nieuwe kraakwet alweer een huis gekraakt in Gent

In Gent is opnieuw een pand gekraakt. Vijf volwassenen en twee kinderen hebben hun intrek genomen in het huis aan Palinghuizen, dat voor de wet onbewoond was. Ondertussen hebben de krakers het pand alweer verlaten.

Eigenares Leen Vanwambeke ging eergisteren nog langs in het pand om te zien of alles er nog proper was. Gisteren kwam een kuisploeg er langs om het pand schoon te maken, maar zodra ze zagen dat het slot van de voordeur geforceerd was, wisten ze dat er iets mis was. "Ze zagen in het huis zeven mensen die op matrassen op de grond sliepen", zegt Vanwambeke aan Het Laatste Nieuws.

"Het huis werd gebruikt door onze zoon, maar nu hij stage loopt, verblijft hij er ook niet meer. Het staat momenteel te koop. Binnen staan er wel nog heel veel meubels. Het idee dat de krakers er nu alles mee kunnen doen wat ze willen, is heel frustrerend. We doen geen oog dicht tot die mensen eruit zijn."

De eigenaars gingen gisteren al langs om de situatie zelf te bekijken. "De krakers waren eigenlijk heel vriendelijk. Het eerste dat ze zeiden, was: 'Jullie kunnen ons toch niets maken.' Ze zijn op de hoogte van de wet. Ik heb enorm hard het gevoel dat we in de steek gelaten zijn. Dit is al het zoveelste geval en er zullen er nog volgen."

Kort geding

De eigenaars hebben een advocaat onder de arm genomen die een kortgedingprocedure is opgestart om de krakers uit het huis te zetten, maar de krakers hebben het pand zelf verlaten. Ook circuleerden op sociale media oproepen om desnoods geweld tegen hen te gebruiken.

De nieuwe kraakwet, die ervoor moet zorgen dat krakers sneller uitgezet kunnen worden, wordt pas donderdag van kracht. Eerder deze maand kraakte een familie een huis aan het Gentse Stapelplein.