Direct naar artikelinhoud

'Catalaanse separatisten winnen straks verkiezingen'

De afgezette Catalaanse minister-president Carles Puigdemont is zeker dat de Catalaanse separatisten straks de verkiezingen winnen. De Spaanse premier Rajoy is dan weer blij dat Charles Michel aangeeft dat de politiek niets te zeggen heeft over een uitwijzing van Puigdemont.

"Ik ben er volledig van overtuigd dat de Catalanen deze staatsgreep niet accepteren en dat ze gaan stemmen tegen Artikel 155 van de Spaanse grondwet." In een interview in Terzake was de afgezette Catalaanse Carles Puigdemont zeker van zijn stuk. De peilingen geven wel aan dat het een spannende strijd wordt, volgens Puigdemont winnen de Catalaanse separatisten op 21 december de verkiezingen.

Maar terwijl Puigdemont denkt in de verkiezingen aan het langste eind te trekken, rekent Rajoy op een "overweldigende samenwerking" met de kiezers op 21 december om tegen het referendum van 1 oktober in te gaan. Daarin haalden de Catalaanse separatisten een overwinning.

Volgens Rajoy luiden die verkiezingen een nieuwe politieke fase in waarin "de spelregels gerespecteerd zullen worden, wat het land economisch zal stimuleren". Waar Puigdemont eind december zal zijn, is koffiedik kijken. Premier Charles Michel beklemtoonde in de Kamer dat het een zaak van het gerecht is om te beslissen over de eventuele uitwijzing van Puigdemont en vier van zijn ministers. Daar zal de politiek op geen enkele manier tussenkomen, benadrukte Michel.

Hij voegde eraan toe dat er een crisis is in Spanje, en niet in België. De uitspraken van Michel werden door de Spaanse premier Mariano Rajoy tevreden onthaald. "We moeten de rechtsstaat respecteren en de onafhankelijkheid van de Belgische en Spaanse rechters", klinkt het op Twitter. Rajoy stelde dat Michel in België zijn enige gesprekspartner is.

Europa

Achter de schermen wordt er verder gezocht naar een oplossing. Europa was bereid om een bemiddelaar aan te stellen, klinkt het in Europese kringen. Er werd gedacht aan voormalig Europees president Herman Van Rompuy (CD&V) en aan de Finse politicus Martti Ahtisaari. Maar het voorstel van een bemiddelaar viel in Spanje op een koude steen.

Volgens Karel De Gucht, voormalig commissaris van Buitenlandse Handel, timmert Rajoy aan een nationale oplossing. "Ik vang op dat de Spaanse regering verveeld zit met het feit dat de Spaanse rechter mensen achter tralies heeft gezet, want voor de nationalisten is dit een gedroomde campagne. De partij van Rajoy zou met de socialisten van PSOE en Ciudadanos bekijken of het Catalaanse statuut kan veranderd worden voor de verkiezingen van 21 december."