Direct naar artikelinhoud

Lagere energiefactuur voor Vlamingen die aan 'zonnedelen' doen

Wie als particulier investeert in zonnepanelen van een bedrijf, een coöperatie, een stad of gemeente zal dat verrekend zien in de energiefactuur. Dat zegt Vlaams minister van Energie Bart Tommelein (Open Vld).

Volgende maand zullen de distributienetbeheerders Eandis en Infrax een oproep naar de energieleveranciers lanceren om mee in het 'zonnedeelproject' te stappen. Eandis en Infrax beheren de energiedata en vormen zo de link tussen het zonneproject en de leverancier van wie investeert. Netbeheerders en leveranciers zullen samen de nieuwe datadienst uittesten en op punt stellen.

Wie deelneemt aan zonnedelen investeert als particulier in een grote zonnepaneleninstallatie van een bedrijf, een coöperatie, een vereniging, een stad of een gemeente. Van de groene energie die zo opwekt wordt, wordt berekend wat zijn persoonlijke aandeel is.

Dat bedrag wordt afgetrokken van de energiefactuur. Het gaat om een vermindering van de energiecomponent op die factuur, de prijs die wordt betaald voor de productie van stroom. Die vormt zo'n 40 procent van de totale factuur.

"Zonnedelen is de volgende en logische stap om ervoor te zorgen dat er nog meer zonnepanelen en vooral ook grotere installaties komen. Er staat in Vlaanderen heel veel geld op spaarboekjes dat amper iets opbrengt. Wie mee investeert in een zonnepark zal onmiddellijk resultaat zien op zijn of haar energiefactuur", zegt minister Tommelein.