Direct naar artikelinhoud

Laurens Sweeck grootste kaper op de kust

Wat als... Wout van Aert zondagochtend ontvoerd wordt en opgesloten wordt in een godverlaten pand ver van Koksijde? Ja, dan maken Laurens Sweeck en Toon Aerts wel een kans op de Belgische titel. Met licht voordeel voor Sweeck.

Zeven podia op twintig gereden manches in wereldbeker, Superprestige en DVV Trofee. Dat zijn er precies evenveel als Toon Aerts (24). Het verschil wordt gemaakt door het aantal tweede plaatsen: daarin leidt Sweeck (24) voorlopig met 4-3. Maar de titel van 'best of the rest' claimen doet hij in alle bescheidenheid niet. "Een maand lang was ik zeker niet de betere van Toon. Ik sukkelde met de rug. Een duidelijk signaal dat mijn lichaam na die zware eindejaarsperiode snakte naar een beetje rust. Ik was blij dat ik voor twee weken op stage kon vertrekken naar Mallorca, waar ik het perfecte evenwicht vond tussen training en recuperatie. Die break heeft me deugd gedaan. Ik ben klaar voor het BK."

Sweeck trekt zich vooral op aan zijn prestatie op tweede kerstdag in Heusden-Zolder, waar hij in de finale nog Wout van Aert (23) remonteerde en tweede werd. "Dat opent perspectieven. Maar in Namen en Bredene reed Wout dan weer een paar kilometer per uur sneller dan ik. Het kan me niet beletten om het hoogst mogelijke na te streven. Het podium is een must, de tweede plaats het grote doel. Of ik droom van meer? Laat het me zo stellen: het parcours in Koksijde ligt me. Met een stel superbenen kan ik heel ver komen."

Echte kampioenschapsrenner

Sweeck stond 7 keer op het podium in zijn laatste 8 BK's, Van Aert komt aan 5 op 7 en Toon Aerts 'slechts' aan 2 op 8. Met die nuance dat Sweeck de jeugdcategorieën domineerde en Van Aert en Aerts veel geleidelijker tot ontbolstering kwamen.

"Logisch", beoordeelt Sweeck zelf zijn hoge score. "Ik ben altijd al bij de betere Belgen geweest. Maar je merkt duidelijk een evolutie. Bij de U23 kwamen Wout en Toon al aardig opzetten. De voorbije twee jaar was Van Aert niet meer af te stoppen, terwijl ikzelf met een tweede en derde plaats nog aardig uit de verf kwam." Alleen in 2012 zag Sweeck zijn reeks onderbroken op het BK U23.

Sweeck mag dan wel méér dan behoorlijk door het zand klieven, zondag dreigt hij achter een ongrijpbare bal aan te hollen. Als de seizoenslogica wordt gerespecteerd, pakt het fenomeen Van Aert zijn derde driekleur op rij. Dan schaart hij zich bij het selecte groepje van vijf crossers die hem daarin voorafgingen: Roland Liboton, Maurice Seynaeve, Georges Vandermeirsch, Danny De Bie en Sven Nys.

"Met een kampioenschap weet je het natuurlijk nooit", zegt Sweeck. "Die titel, die trui, het brengt stress met zich mee. Zelf kan ik dat makkelijk van me afschudden. Ook Wout zal er weinig last van hebben. Ik vrees een herhaling van het scenario van vorig jaar in Oostende: scherpe versnelling in de eerste halve ronde en koers gereden."