Direct naar artikelinhoud

Oppositie wil duidelijkheid over Ghelamco

De oppositiepartijen CD&V en N-VA willen maandag in de Gentse gemeenteraad meer duidelijkheid over het Ghelamco-dossier. CD&V dreigt zelfs met een speciale onderzoekscommissie.

"Het is heel simpel: op de gemeenteraad volgende week maandag zullen we burgemeester Daniël Termont (sp.a) en zijn schepenen aanspreken op het Ghelamco-dossier. Hij zal dan totale transparantie moeten bieden", benadrukt CD&V-gemeenteraadslid Veli Yüksel. "Anders moeten we extra stappen zetten, zoals een speciale onderzoekscommissie."

Yüksel wil vooral een antwoord op de vraag: wie betaalt er voor de diners in de skybox van het stadion? "Ik heb er geen probleem mee dat de stad Gent een skybox heeft, dat gebeurt in alle steden met grote voetbalclubs. Maar wie betaalt die?"

Volgens Ignace Vandewalle in zijn boek De illegale Ghelamco Arena draait de belastingbetaler ervoor op. In totaal zou het om 5.000 euro gaan. Het Laatste Nieuws denkt dat het om veel meer geld gaat. Eén avondje in de loge zou ongeveer 1.500 euro kosten voor twaalf personen.

"Ik lees dat projectontwikkelaars, notarissen en advocaten worden uitgenodigd in de skybox van de stad Gent", vervolgt Yüksel. "Ook daarover wil ik weten: waarom worden die mensen juist uitgenodigd? Is daar een gerechtvaardigde reden voor?"

Ook Siegfried Bracke (N-VA) wil duidelijkheid. Zondag nam hij ontslag uit de raad van bestuur van de cvba Arteveldestadion nadat commotie was ontstaan over de skybox die de stad Gent in de Ghelamco Arena ter beschikking heeft. Volgens Bracke was hij niet op de hoogte van het feit dat Gentse schepenen daar contacten uitnodigden en de kosten factureerden via hun eigen diensten.

Toelichting

Schepen Christophe Peeters (Open Vld) sneerde op zijn buurt dat Bracke dat had moeten weten, want dat alles door de gemeenteraad is goedgekeurd. Waarop vroeg Bracke om daarvan de bewijzen op tafel te leggen.

Het ziekenhuis AZ Jan Palfijn liet weten nooit een factuur betaald te hebben voor politici in de Ghelamco, zoals schepen Peeters zondag zei. Wel organiseerde het eind 2014 een netwerkoverleg tussen Gentse ziekenhuizen in de skybox, waarvoor het de factuur betaalde. Maar daar waren geen politici aanwezig, benadrukt het ziekenhuis.

Behalve schepen Peeters wou geen enkele politicus van de meerderheid openlijk reageren. De stad Gent blijft bij haar plan om vrijdag uitgebreid tekst en uitleg over het Ghelamco-dossier te geven.