Direct naar artikelinhoud

Frankrijk herdenkt aanslag op 'Charlie Hebdo'

Drie jaar na de islamistische aanslagengolf in Parijs hebben de Franse president Emmanuel Macron en de Parijse burgemeester Anne Hidalgo de zeventien slachtoffers herdacht van de aanslag op het satirische magazine Charlie Hebdo en die op een joodse supermarkt.

Een eerste eerbetoon vond gisteren in de late voormiddag plaats aan het vroegere redactiegebouw van Charlie Hebdo, waar op 7 januari 2015 elf mensen werden doodgeschoten. Macron en Hidalgo legden na de voorlezing van de namen van de slachtoffers aan het gebouw een bloemenkrans neer. Enkele meters verder werd eenzelfde eerbetoon gehouden, op de plaats waar de daders een politieagent neerschoten. Van daaruit trok Macron naar de joodse supermarkt Hyper Casher, aan de rand van Parijs, waar een andere terrorist op 9 januari vier gijzelaars doodde.

Uit protest tegen het terreurgeweld kwamen op 11 januari in heel Frankrijk miljoenen mensen op straat. De slogan 'Je suis Charlie' raakte daarbij tot ver voorbij de landsgrenzen bekend. Maar de verontwaardiging en eensgezindheid van die dagen neemt intussen wel af. Een peiling van het instituut Ifop in opdracht van radiozender Europe 1 stelt dat 61 procent van de Fransen zich nog 'Charlie' voelt, 10 procent minder dan in januari 2016.