Direct naar artikelinhoud

Nog steeds racisme bij politie

Zowel in Brussel als in Mechelen komen opnieuw politiemensen in opspraak vanwege racisme. De rotte appels moeten eruit, benadrukt minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA).

Bij de Dienst Intern Toezicht van de lokale politie Brussel West (Jette/Ganshoren/Koekelberg/Sint-Agatha-Berchem/Molenbeek) loopt een onderzoek naar een hoofdinspecteur van het korps. Dat meldt Knack.

De hoofdinspecteur is verantwoordelijk voor de veiligheid van het openbaar vervoer in de politiezone en zou de afgelopen jaren duidelijk islamvijandige en gewelddadige berichten geplaatst hebben. Zo is er sprake van een bewerkte reclamefolder van Decathlon waarin, onder het motto Spéciale migration, kogelhulzen afgebeeld staan. Ook is er sinds eind 2016 een gruwelijk filmpje te zien van een aanslag die toont "wat er gebeurt met de vijanden van Israël".

Geen hand geven

Knack meldt tegelijk een voorval met racistische inslag in Mechelen. Eind november stapte daar een inspecteur met Turkse roots over van het wijkoverlastteam naar de cel radicalisering. Zijn nieuwe collega's weigerden hem te verwelkomen. Zo wilde een van de andere inspecteurs hem geen hand geven. Er moest bemiddeld worden, door korpschef Yves Bogaerts en burgemeester Bart Somers (Open Vld).

Het gaat niet om het eerste incident in Mechelen. Begin vorig jaar dook er een foto met racistische opschriften op van Jinnih Beels, de politievrouw met Indiase roots die eind 2016 van Antwerpen naar Mechelen verhuisde om er rond diversiteit te werken binnen het korps. Ook in Brussel waren er de voorbije jaren verschillende racistische incidenten. Net zoals in Antwerpen en Gent trouwens.

Dit roept de vraag op of er dan nooit een eind komt aan de problemen rond racisme binnen de politie. "We willen zeker niet de hele politie stigmatiseren, maar de rotte appels moeten eruit", reageert bevoegd minister Jambon via zijn woordvoerder. "Bij de politie werken 40.000 mensen. Uiteraard is het binnen zo'n grote groep altijd mogelijk dat er misstappen begaan worden. De tuchtoversten moeten dan een grondig onderzoek uitvoeren, en waar nodig bestraffen."

Criminoloog Paul Ponsaers (UGent) ziet twee problemen. "Eén: politiemensen komen, door de aard van hun job, enkel in contact met negatieve situaties. Dat geeft hen soms een vertekend beeld van de realiteit. We moeten ervoor zorgen dat ze ook de goede voorbeelden zien. Bijvoorbeeld door hen meer in contact te brengen met sociale en culturele organisaties. Twee: de vraag naar extra politiekracht is zo groot dat de rekrutering bijna uitsluitend op een negatieve manier gebeurt. Alleen wie onder de lat blijft, wordt geweerd. Terwijl je in het ideale scenario enkel de beste mensen wil om iets essentieels als politiewerk uit te voeren."

Brusselse rellen

Volgens Ponsaers is racisme bij de politie van alle tijden en valt het nooit volledig uit te roeien, "net zoals in de brede samenleving". Tegelijk waarschuwt hij wel: "Zeker na de recente rellen in Brussel zal bij een aantal politiemensen hun negatief beeld van gekleurde jongeren alleen maar versterkt zijn. Daar moet men op blijven werken. Want dit verscheurt ook korpsen intern. Er worden kampen gevormd en korpschefs kunnen daar heel weinig tegenover zetten. Kijk naar Mechelen. Daar wordt al jaren goed gewerkt, toch blijven er dus problemen."