Direct naar artikelinhoud

Open Vld kritisch voor gevangenen die om de week naar huis mogen

Een week in de cel, een week vrij: sinds juli is het mogelijk voor bepaalde gevangenen. Maar in 3 maanden tijd schonden 23 van de 366 gedetineerden hun voorwaarden. Voor Open Vld-Kamerlid Carina Van Cauter is de maat vol.

Tussen 6 juli en 25 september 2017 konden 366 gevangenen een beroep doen op het week-om-weekstelsel. 23 gedetineerden, of 6 procent, schond in die 3 maanden de voorwaarden om van de regeling te kunnen profiteren. Ze keerden bijvoorbeeld te laat terug of dronken alcohol terwijl dat niet mag. Dat blijkt uit cijfers die Van Cauter opvroeg bij justitieminister Koen Geens (CD&V). Tot 13 december 2017 hebben 559 gedetineerden gebruikgemaakt van het systeem. Maar hoeveel meer gevangenen dan de regels aan hun laars lapten, is niet bekend.

'Onverantwoorde risico's'

De maatregel is door de voltallige regering goedgekeurd in mei en toch is Van Cauter bijzonder kritisch. De politica vindt dat de minister "onverantwoorde risico's neemt voor de veiligheid. Het heeft vaak veel moeite gekost om criminelen te vatten en achter tralies te zetten. En nu zouden we ze week om week vrijlaten om de overbevolking aan te pakken?"

Ze vindt het niet kunnen dat mensen met een zware veroordeling in aanmerking komen. "10 jaar gevangenisstraf is niet min. Zo'n straf wordt niet zonder reden opgelegd."

Van Cauter hekelt ook dat alleen de procureur des Konings op de hoogte wordt gebracht van het verlof. "Normaal beslist de strafuitvoeringsrechtbank bij straffen langer dan 3 jaar over de voorwaarden en modaliteiten van de straf. Maar in dit systeem wordt ze niet eens op de hoogte gebracht en ook de politie weet van niets. Hoe kunnen we die veroordeelden dan goed opvolgen? Het antwoord is simpel: niet."

Open Vld vraagt een grondige evaluatie van de verlofmaatregel. De minister laat weten dat hij daarmee bezig is.