Direct naar artikelinhoud

De bril die levens kan redden

Een derde van de spoedinterventies in het ziekenhuis van Herstal verloopt een pak vlotter sinds ambulanceverpleegkundigen er een Google Glass dragen. Dankzij de slimme bril kan een dokter vanop afstand meekijken, raad geven, zich beter voorbereiden en dus meer levens redden.

Mails lezen of de weg zoeken op je brilglazen, handenvrij filmen en fotograferen... De Google Glass zou ons dagelijks leven zoveel mooier maken, werd ons beloofd toen een prototype ervan in 2013 werd gelanceerd. Zo ver kwam het nooit: bij het grote publiek flopte de draagbare computer in brilvorm compleet. De particuliere verkoop ervan werd dan ook stopgezet.

Maar in de professionele wereld is de slimme bril allesbehalve dood. Bij Boeing gebruiken ze het om vliegtuigen vlotter ineen te zetten, in het André Renard-ziekenhuis in Herstal om spoedpatiënten betere eerste zorgen toe te dienen. Het is het eerste ziekenhuis in ons land dat dat doet. Drie jaar geleden was er sprake van in het UZ Antwerpen, maar verder dan een persvoorstelling kwam het project nooit. Het apparaat bleek toen nog te vele beperkingen te hebben.

Sinds april gaat de hoogtechnologische bril wel mee bij elke rit die de ambulance in Herstal maakt. De verpleegkundige heeft die steeds bij. Wanneer hij ter plaatse contact wil met een dokter op de spoedafdeling, neemt hij niet langer zijn gsm, maar zet hij simpelweg de bril op zijn neus. "Hier op mijn computerscherm krijg ik dan een melding. Eén klik later kijk ik mee door de ogen van de verpleegkundige ter plaatse", vertelt Benoît Cardos, hoofd van de urgentiedienst, vanuit een centraal bureau op de spoeddienst.

"Onder meer bij ademhalingsproblemen is het advies van een dokter belangrijk, want de verschillende soorten zijn moeilijk te onderscheiden. Een verpleegkundige kan dat aan de telefoon wel beschrijven, maar het zelf live zien is veel efficiënter. Je krijgt een beter zicht op de situatie, bovendien nog eens sneller. We kunnen dus betere instructies geven en weten ook perfect welke patiënt we dadelijk te zien krijgen." Niet alleen op de computer, maar zelfs op zijn gsm kan een dokter de beelden bekijken mocht dat nodig zijn.

De voorbije maanden heeft de bril in een derde van de interventies zijn nut bewezen. De ambulance rijdt gemiddeld acht keer per dag uit (met 160 bedden is het André Renardziekenhuis relatief klein). Dat de bril er al levens gered heeft, wil niemand zo zeggen. "Met een bril alleen hou je niemand in leven", vertelt hoofdverpleger Arnaud Biemar. "Het is en blijft een hulpmiddel. Maar bij een spoedinterventie telt iedere minuut. En die kunnen we met de bril soms winnen."

Politie en brandweer

Het is niet het eerste technologische experiment van het ziekenhuis nabij Luik. Eerder droegen verplegers een klein cameraatje op hun borst, maar daarbij waren te veel verbindingsproblemen. Dokter Cardos zocht daarom contact met een Franse firma die de brillen van Google verfijnt in samenwerking met professionele partners. "Eén keer konden we geen verbinding maken via wifi, 3G of 4G, maar toen was er zelfs geen gsm-bereik. Voor de rest hebben we met de bril nog geen enkel probleem gehad."

Het Vias institute, behalve met mobiliteit ook bezig met maatschappelijke veiligheid, denkt dat ook andere sectoren zoals politie en brandweer met een slimme bril geholpen kunnen zijn. Met een studiedag hoopt het nieuwe initiatieven tot stand te laten komen. Cardos zou zijn Google Glass van 10.000 euro alleszins niet meer willen missen. "Ik hoop dat andere ziekenhuizen het ook proberen, want dit maakt de job van hulpverleners aanzienlijk makkelijker."