Direct naar artikelinhoud

Bart De Wever wil 'vrijwilligerspolitie'

Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA) wil vrijwilligers inzetten om de politie bij te staan. Hij denkt daarbij aan oud-politiemensen of ex-militairen, die eventueel met een wapenstok mogen helpen bij evenementen. Om gespecialiseerde criminaliteit aan te pakken, zou hij een beroep doen op vrijwillige fiscalisten en informatici.

Volgens De Wever kunnen burgers perfect ingezet worden om taken van politieagenten over te nemen, mits daarvoor een goed kader wordt uitgewerkt. Dat zei hij gisteren tijdens het VTM-programma Demeulemeester in debat. "Op die manier kan ik mijn politiekorps met 10 procent versterken tijdens evenementen", aldus De Wever.

De burgemeester denkt daarbij ook aan boekhouders of fiscalisten, die bijvoorbeeld ingezet kunnen worden bij een onderzoek naar zwartwerk. De vrijwilligers die de straat op gaan, zouden volgens De Wever mogelijk een wapenstok meekrijgen. "Maar ik zou ze steeds met een inspecteur laten werken", zegt hij nog.

De vrijwilligers zouden, na een screening en een korte opleiding, een uniform krijgen en de professionele politie mogen bijstaan. Bovendien moet er dan een duidelijke aflijning komen van de politietaken die ze mogen uitoefenen in de wet op het politieambt.

Volgens Johan Vermant, de woordvoerder van De Wever, past dit concept in het programma van de volgende verkiezingen, waarbij veiligheid en identiteit voor N-VA centraal staan. Het volgende stadsbestuur moet het plan concreet uitwerken.

Wetswijziging

Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) wil zich vooralsnog niet uitspreken over het voorstel van zijn eigen partijvoorzitter. Volgens zijn woordvoerder Olivier Van Raemdonck is de inzet van vrijwilligers zeker een "interessante optie", maar zal die wel een aantal wetswijzigingen vergen.

De Wever haalt de mosterd in de buurlanden. Zo kan de politie in Nederland al sinds kort na de Tweede Wereldoorlog terugvallen op vrijwilligers, die hetzelfde uniform dragen en in sommige politiezones zelfs een dienstwapen. Ook in Frankrijk bestaat er een nationale politiereserve.

De piste om vrijwilligers te gebruiken is in België in 2014 al onderzocht door een werkgroep van de lokale politie. Die stuurde een bevraging uit naar alle Belgische zones en concludeerde dat twee derde in toekomst wil werken met vrijwilligers, al wou men zelden zo ver gaan als in Nederland. De vrijwilligers zouden vooral ingezet worden voor administratieve en logistieke taken, klonk het toen.

'Angstcultuur'

Voor Vincent Houssin van politievakbond VSOA is het plan van De Wever "helemaal geen goed idee". Hij ziet vooral een lapmiddel voor het feit dat er bij de politie nog steeds een tekort van 4.500 agenten opgevuld moet worden. "En gelooft men nu werkelijk dat een boekhouder na zijn uren de politie wil helpen voor een vrijwilligersvergoeding? Als er nu een tekort is aan gespecialiseerde profielen, moet je de lonen optrekken, maar daar wringt het schoentje", zegt Houssin.

Ook de lijsttrekker van Samen in Antwerpen, Wouter Van Besien (Groen), spreekt zich uit tegen het idee. "Als burgemeester Bart De Wever een burgerpolitie wil naar buitenlands voorbeeld en de vrijwilligers bewapenen, dan zeg ik resoluut nee", verklaart hij aan VTM Nieuws