© HBVL

© Selena Rollason/ Diimex

thumbnail: null
thumbnail: null

Vrouw wordt zwanger terwijl ze al zwanger is

In het Australische Brisbane is Kate Hill bevallen van twee dochtertjes. Geen uitzonderlijk nieuws, tot bleek dat de vrouw niet van een gewone tweeling beviel: de verwekking van het tweede kindje gebeurde tien dagen na die van het eerste. De vrouw werd dus zwanger terwijl ze al zwanger was. Van superfoetatie, zoals het zeldzame fenomeen heet, zijn wereldwijd slechts tien gevallen bekend.

Mohamed LAGHMOUCH

Kate en Peter Hill reageerden verrast toen artsen hen vertelden dat ze twee baby’s verwachtten, en dat het ene kind tien dagen later verwekt was dan het ander. Superfoetatie, zo heet het uiterst zeldzaam fenomeen. In de hele wereld zijn er slechts tien gevallen van bekend. “Als het gebeurt, is dat bij vrouwen die stimulatie van de eierstokken nodig hebben om rijpe eicellen te verkrijgen”, zegt gynaecoloog Wilfried Gyselaers van het ZOL in Genk. “Niet ieder eitje rijpt aan hetzelfde tempo. Zo kan er een eisprong plaatsvinden van een eitje dat rijp is, terwijl een ander eitje nog rijpt en later tot een eisprong komt. Maar het blijft toch opvallend”, zegt Gyselaers.

Hormoontherapie

De geboorte van beide kindjes was het einde van een lange lijdensweg. In 2006 kreeg Kate te horen dat ze aan een hormonale aandoening, het syndroom van Stein-Leventhal, leed, waardoor ze niet ovuleerde. Ze onderging een hormoontherapie, en na lang proberen raakte ze uiteindelijk zwanger. Een mirakel noemden de artsen de geboorte van Charlotte en Olivia in december vorig jaar.

Uit bijkomende tests blijkt nu dat het eitje dat later tot een eisprong kwam door hetzelfde sperma werd bevrucht. Doorgaans overleeft sperma niet langer dan een week in het lichaam van een vrouw. Kate was aanvankelijk al zwanger van een tweeling, maar één van de eerste kindjes haalde het niet.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer