Direct naar artikelinhoud

Vechtscheiding

Nu het Antwerpse kartel tussen Groen en sp.a uit elkaar is gespat, komen de frustraties naar boven. 'Langer aanmodderen was geen optie meer', benadrukt Groen.

Na het einde van Samen door onenigheid over sp.a-kopman Tom Meeuws, deden de ex-partners Groen en sp.a gisteren hun best om de wederzijdse wrevel niet al te openlijk te uiten. Maar zoals dat gaat bij een scheiding werd er al snel nagetrapt. "Wij willen niet toegeven aan de lastercampagne in Antwerpen. Op dat vlak is mijn partij wat principiëler dan Groen", liet Meeuws zich ontvallen.

Groen is dan weer formeel: beter alleen vooruit dan nog langer aanmodderen met sp.a. "We waren de voorbije maanden geschrokken van de lege doos die achter het rode gordijn zat", klinkt het binnen de partij. De campagnewebsite, de sociale media: de groenen namen het naar eigen zeggen allemaal voor hun rekening. Volgens sp.a is dat gelogen. De socialisten voelden zich net stiefmoederlijk behandeld.

Groen is opgelucht dat het af is van Meeuws, die onder vuur lag omwille van zijn banden met projectontwikkelaars en overtredingen van de financiële regels in zijn tijd bij De Lijn Antwerpen. Groen-Kamerlid Wouter De Vriendt: "De keuze van sp.a om Meeuws aan boord te houden was compleet onbegrijpelijk. Ze lieten ons geen andere keuze dan er een einde aan te maken."

Groen voelde zich gisteren bovendien verraden omdat Meeuws zijn ontslag dinsdagnacht introk, nadat hij dat eerder via WhatsApp had bevestigd tegenover Van Besien. "Ik heb hem gezegd: 'Ik wil overwegen ontslag te nemen.' Dat is iets anders", vertelt Meeuws daarover.

Het gaat er nu al hard aan toe op links, en dan zal de grootste strijd wellicht nog volgen. Zowel sp.a als Groen hengelen nu naar de kandidaten die ze voor Samen hebben geronseld. Het is nog niet duidelijk waar politievrouw Jinnih Beels, de onafhankelijke nummer twee van de Samen-lijst, zal belanden.

Ook de toekomst van de Antwerpse sp.a blijft een vraagteken. De afdeling wacht een moeilijk klim bergop.